25 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британски университет ще тества "умни" превръзки за рани

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2017 в 10:00 20180
Снимка: ВВС

Университетът в Суонси, Великобритания, ще започне "до 12 месеца" тестване на разработените от неговите учени "умни" превръзки. Те могат да разпознават как заздравява раната и ще изпращат послания на лекарите за това. При инфектиране на раната превръзките ще променят цвета си.

В тях ще има вградена 5G-технология за наблюдение в реално време на това какво е необходимо за лечението на раната и за информиране за нивата на активност на пациента. 

Опитите ще се проведат от Института по природни науки (Institute of Life Science) към Университета в Суонси, съобщава ВВС News. Те са част от регионалния проект на стойност 1,3 милиарда паунда, предвиждащ създаването на 5G тестови център за дигитални иновации. Клиничните тестове вече се провеждат.

"5G е възможност за производство на издръжлива, здрава превръзка, която е винаги на разположение за целите на здравеопазването", коментира проф. Марк Клемънт (Marc Clement), председател на Института по природни науки. "Тези интелигентни превързочни материали използват нанотехнология, за да усещат състоянието на дадена рана в който и да било момент. Тя може да свързва раната с 5G инфраструктура и тази инфраструктура чрез вашия телефон също ще знае неща за вас - къде сте, колко сте активен във всеки един момент", добавя още Клемънт.

Университетът в Калифорния също тества "умни" превръзки; снимка: UC BERKLEY

"Комбинират се всички тези техники, за да може лекарите да знаят как протича заздравяването на раната във всяко едно време и да назначават лечение спрямо индивидуалните нужди и въпросната рана. Традиционната медицина е на ниво да преглежда пациента и тогава да предписва лечение за един или три месеца. Това, което бъдещето предлага, е свят, в който има възможност за променяне на лечението спрямо пациента и начина му на живот", коментира още Клемънт.

"Понякога уважаваме лекарите толкова много, че им споделяме всичко за себе си, но всичко необходимо е там, пред тях, в този 5G свят, за да могат лекарят и пациентът да работят съвместно срещу предизвикателството", заключава ученият.

Експерти в нанотехнологията ще разработят малки сензори, а 3D принтери в Института по природни науки ще произведат превръзките, което ще понижи разходите. Експерти от Welsh Wound Innovation Centre също участват в проекта и опитите ще се проведат чрез проекта Arch wellness and innovation project за създаване на здравен, научен, спортен и развлекателен комплекс в региона.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Бърни Сандърс в космоса
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.