Брутално, кърваво клане: Норвегия вече може да избива по 999 кита годишно

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2017 в 11:00 14927 1

Кредит Michael Tenten

Кит, уловен в Норвежко море през 2016.

Шестмесечният китоловен сезон в Норвегия започна в събота, 1 април, с повишена квота от 880 за миналата година до 999. Търговският китолов в Норвегия продължава, без да се съобразява със забраната на Международната китоловна комисия.

Сезонът започва малко след излъчването на един документален филм, който разкрива, че около 90% от уловените китове-джуджета по норвежкото крайбрежие са бременни женски, разказва IBTimes.

'Шокиращо е само да си помислим, че тези великолепни китове, които плуват безопасно в британски води, могат да станат жертва на брутална и кървава смърт, завършвайки като вакуумирано месо в норвежки и японски супермаркети", коментира Клер Бас (Claire Bass), директор на Humane Society International, Великобритания.

Групата призовава британския министър на храните и селското стопанство Джордж Юстас (George Eustice) да осъди китоловната дейност на Норвегия.

"Позицията на ЕС за търговския китолов на Норвегия е отчайващо слаба, така че сега, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, бихме искали да видим нашето правителство да заеме много по-твърда позиция и да осъди това клане", заяви Бас.

"Умираща индустрия"

Въпреки че квотата се вдигна, броят на действително убитите китове в Норвегия не достигна и предишната по-ниска квота, поради слабото търсене на китово месо. Грийнпийс нарича китолова "умираща индустрия", тъй като потребителите все по-малко търсят това месо. Норвежкото правителство твърди, че китовото мело е традиционна част от хранителния режим на страната.

Международната комисия по китолов (IWC) забрани търговския китолов през 1986 г.

Норвегия продължи търговския китолов, защото не признава мораториума.

Търговски китолов, Норвегия 2016. Снимка: Michael Tenten

Кои държави продължават да извършват търговски китолов

Япония също има активна китоловна програма, за която твърди, че е за изследователски цели. Международният съд в Хага постанови през 2014 г., че тази дейност трябва да спре, защото всъщност не е научна.

Последната антарктическа китоловна мисия на Япония приключи в петък, връщайки се след убийството на 333 кита. Япония има намерение да убие до 4000 китове в следващите 12 години, с цел евентуално да възобнови търговския китолов.

В Гренландия инуитите (ескимоски народ) убиват 175 кита всяка година, най-много след Япония и Норвегия. 

Исландия също продължава да извършва търговски китолов и също отказва да признае забраната. През 2010 г. исландските китоловци убиха 148 застрашени финвала, според Международния фонд за хуманно отношение към животните.

Китолов в Канада се извършва в малки количества предимно от инуитски групи. 

В САЩ девет местни общности в Аляска улавят около 50 кита годишно при популация от 10 500. 

Традиционния лов на китове "Grindadrap" на Фарьорските острови. Снимка: Pinterest

В Далечен изток на Русия се разрешава от IWC да се ловуват до 140 сиви кита годишно.

Южна Корея извършва китолов с научна цел в собствените си води. Лидерите на страната смятат ловът и използването на китово месо за храна е дълбоко вкоренено в историята на Южна Корея.

Приблизително 950 кита се убиват през лятото ежегодно на Фарьорските острови - ловът се разглежда като важен аспект на местната култура и история.

Жителите на островите Сейнт Винсънт и Гренадини в Карибския басейн имат квота от 4 гърбати кита годишно от Международната комисия по китолов (IWC).

Търговски китолов, Норвегия 2016. Снимка: Michael Tenten

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

04.04 2017 в 13:48

Айде и тия да не останат по-назад :(