26 февруари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Човечеството официално стана 7,5 милиарда. Защо това е лоша новина?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 май 2017 в 08:58 76202
Индия е на второ място с 1,34 милиарда.

Човечеството официално стана 7,5 милиарда, показа World Population Clock.

Това всъщност е много лоша новина - повече хора означава по-малко достъп до жизненоважни ресурси като храна, вода и енергия, по-големи емисии на парникови газове, както и по-голям стрес за екосистемите.

Организацията по въпросите на населението Population Matters отбелязва, че ръстът не е равномерен по целия свят. Така че това би могло да доведе до по-интензивно изсичане на горите, за да се разчистят територии за селищата и индустрията в районите с по-голям растеж, най-вече в бедните страни.

Тревогата не е само за околната среда. По-голямата​ конкуренция за ресурси, особено земя, храна и вода, ще повиши цените не само за потребителите, но и за бизнеса и индустриите, които се нуждаят от тях. Социалните проблеми, причинени от тази все по-голяма конкуренция (и най-вероятно и недостиг) ще доведе до миграционен натиск, който ще увеличи нарастващата политическа нестабилност.

"Огромните потенциални пазари, като голяма част от Субсахарска Африка, ще потънат в бедност, ще се появи политическа нестабилност, произтичаща от нарастващата популация и миграционния натиск, включително и конфликти за ресурси", отбеляза Алистър Къри (Alistair Currie) ръководител на кампании в Population Matters пред edie.net.

И докато някои компании може да се изкушат да гледат на нарастващото население само като на по-голяма клиентска база, прекалено високият ръст на населението няма да е добър нито за нас, нито за планетата, особено предвид факта, че живеем все по-дълго и по-дълго.

"Растежът не може да продължи неопределено дълго време на планета с ограничени ресурси. По-малко потребители в крайна сметка са по-добре за всички нас. Бизнесът трябва да започне да разбира и да се адаптира към тази реалност. Ако действаме сега, ще можем да ограничим нарастването на населението и, в крайна сметка, да достигнем устойчиви нива", добавя Къри.

Китай има най-много хора от всички страни - 1,38 милиарда души на територията на страната. Индия е на второ място с 1,34 милиарда, а САЩ заема трето място с 326 милиона.

Рopulation Matters прогнозира, че ще са нужни ресурсите на три планети до 2050 г., ако  потреблението и моделът на растежа не се променят.


+ 2
- 1
Нито е добра, нито е лоша новина, а е единствено възможната новина.

Броят на хората по Земята е пряко зависим от наличните технологии и обществена организация. Щом той расте, значи има нови възможности.
Hissarion
Рейтинг : 7671
18.05 2017 в 09:54 1
+ 4
- 11
Нено Конспиролога не можете да го уплашите с тия соцялистичаски прогнози. Ръст на населението е имало винаги и нищо страшно не се е случило досега. Само повече туристи има в Банско.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.