Човечеството официално стана 7,5 милиарда. Защо това е лоша новина?

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 май 2017 в 08:58 9659 2

Индия е на второ място с 1,34 милиарда.

Човечеството официално стана 7,5 милиарда, показа World Population Clock.

Това всъщност е много лоша новина - повече хора означава по-малко достъп до жизненоважни ресурси като храна, вода и енергия, по-големи емисии на парникови газове, както и по-голям стрес за екосистемите.

Организацията по въпросите на населението Population Matters отбелязва, че ръстът не е равномерен по целия свят. Така че това би могло да доведе до по-интензивно изсичане на горите, за да се разчистят територии за селищата и индустрията в районите с по-голям растеж, най-вече в бедните страни.

Тревогата не е само за околната среда. По-голямата​ конкуренция за ресурси, особено земя, храна и вода, ще повиши цените не само за потребителите, но и за бизнеса и индустриите, които се нуждаят от тях. Социалните проблеми, причинени от тази все по-голяма конкуренция (и най-вероятно и недостиг) ще доведе до миграционен натиск, който ще увеличи нарастващата политическа нестабилност.

"Огромните потенциални пазари, като голяма част от Субсахарска Африка, ще потънат в бедност, ще се появи политическа нестабилност, произтичаща от нарастващата популация и миграционния натиск, включително и конфликти за ресурси", отбеляза Алистър Къри (Alistair Currie) ръководител на кампании в Population Matters пред edie.net.

И докато някои компании може да се изкушат да гледат на нарастващото население само като на по-голяма клиентска база, прекалено високият ръст на населението няма да е добър нито за нас, нито за планетата, особено предвид факта, че живеем все по-дълго и по-дълго.

"Растежът не може да продължи неопределено дълго време на планета с ограничени ресурси. По-малко потребители в крайна сметка са по-добре за всички нас. Бизнесът трябва да започне да разбира и да се адаптира към тази реалност. Ако действаме сега, ще можем да ограничим нарастването на населението и, в крайна сметка, да достигнем устойчиви нива", добавя Къри.

Китай има най-много хора от всички страни - 1,38 милиарда души на територията на страната. Индия е на второ място с 1,34 милиарда, а САЩ заема трето място с 326 милиона.

Рopulation Matters прогнозира, че ще са нужни ресурсите на три планети до 2050 г., ако  потреблението и моделът на растежа не се променят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.05 2017 в 18:38

Нито е добра, нито е лоша новина, а е единствено възможната новина.

Броят на хората по Земята е пряко зависим от наличните технологии и обществена организация. Щом той расте, значи има нови възможности.

10571

1

Hissarion

18.05 2017 в 09:54

Нено Конспиролога не можете да го уплашите с тия соцялистичаски прогнози. Ръст на населението е имало винаги и нищо страшно не се е случило досега. Само повече туристи има в Банско.