Човешкият нос се оформя според местния климат

Антония Петрова Последна промяна на 20 март 2017 в 01:00 6405 0

Кредит Pixabay

Хората наследяват формата на носа си от своите родители, но изначално тази форма се получава в резултат на дълъг процес на адаптация към местния климат. Това гласи проучване, публикувано в научното издание PLoS Genetics.

Носът е една от най-характерните черти на човечеството, като също така има и важната работа да преработва въздуха, който дишаме, да го затопли и овлажни докато достигне белите дробове, за да се избегнат инфекции. 

Досегашните проучвания предполагаха, че хората, чиито прародители са живели по горещи, влажни места, са предимно с по-големи ноздри от хората с предшественици, дошли от студен и сух климат. Но досега не беше известно дали тези разлики се получават в резултат от местния климат или просто поради случайност, отбелязват от изданието Sci-news.

В новото проучване международен изследователски екип, воден от проф. Марк Шрайвър (Mark Shriver) от Държавния университет в Пенсилвания, проучва размера и формата на носа на хора с произход от Западна Африка, Южна Азия, Източна Азия и Северна Европа. Взети са предвид разнообразни измервания на - широчина на ноздрите, разстояние между ноздрите, височина на носа, дължина на гърба на носа, изпъкналост, външна зона на и зоната на ноздрите.

източник: Paul Topinard

"Интересуваме се от скорошната еволюция на хората и какво обяснява очевидните разновидности в неща като цвят на кожата, цвят на косата и самото лице", коментира проф. Шрайвър. "Съсредоточихме се върху особеностите на носа, които се различават сред населението и върху географските разновидности, като се отчетат температура и влажност", допълва той.

Учените са открили, че разликите във формата на носа сред изучаваните населения са по-големи от това да бъдат обяснени просто като случайност. В допълнение, по-широките ноздри са свързвани с предци, живели при по-топли температури и по-голяма влажност, което предполага, че климатът е един от факторите, движещ еволюцията на носа.

Учените подозират, че допълнителни фактори, като културните предпочитания при избор на партньор, също играят роля в оформянето. 

"И макар да има значителни разлики във формата на носа сред населението, голяма част от вариациите могат да бъдат обяснени и със случайни генетични отклонения", смята авторът на проучването Арслан Заиди (Arslan Zaidi) от Университета в Пенсилвания. "Проучването ни е в тон с всеобщото мнение, че повечето вариации се споделят сред различните населения и са породени предимно от генетични отклонения", допълва той.

"Разновидности като пигментация на кожата и ширина на ноздрите са по-скоро изключения, отколкото правило. Тези разновидности са важни за проучване, защото вероятно са свързани с нашето здраве, особено с превръщането ни във все по-глобално общество и мигрирането ни в нови климати", обяснява Заиди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !