Crew Dragon на SpaceX завърши първото си успешно завръщане на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 март 2019 в 07:01 9435 0

Преди няколко часа Crew Dragon на SpaceX се спусна в Атлантическия океан, на около 300 километра от бреговете на Флорида. Това бе последният акт в успешния първи полет за Crew Dragon, съобщава Universe Today.

Полетът, наречен Demo-1, стартира на 2 март и прекара пет дни на Международната космическа станция (МКС).

Този полет е началото на нова фаза в американските космически полети. Откакто програмата за совалките приключи през 2011 г., НАСА работи с частни партньори за осигуряване на транспорт до и от МКС.
През следващите години тя разчиташе на руския кораб „Союз“ да превозва екипажа станцията.

"Успешното завръщане и възстановяването на капсулата Crew Dragon след първата му мисия до Международната космическа станция отбеляза друг важен момент в бъдещето на космическите полети", заяви администраторът на НАСА Джим Бриденстин (Jim Bridenstine).

"Искам още веднъж да поздравя екипите на НАСА и SpaceX за тази невероятна седмица. Нашата търговска програма за екипажи е една стъпка по-близо до стартирането на американски астронавти от американски ракети от американска земя."

Програмата за търговски цели на НАСА (Commercial Crew Program - CCP) работи с партньори от космическата индустрия, за да осигури безопасен, икономичен достъп до МКС и в бъдеще други дестинации в Слънчевата система. Това е нов начин за работа за НАСА.

В миналото агенцията е проектирала, тествала, изграждала и експлоатирала целия космически кораб заедно със своите контрагенти.

С CCP те продължават да работят с партньорите от индустрията, но с по-широк подход. Търговските компании сами проектират космическия кораб в съответствие с изискванията на НАСА.

Но компаниите се насърчават да използват най-добрите си производствени и бизнес практики, за да постигнат целите си.

В момента съществуват двама партньори: Boeing и SpaceX.

Демо-1 бе мисия без екипаж, тестов полет. Crew Dragon се скачи автоматично с МКС, носейки само консумативи и оборудване (и манекен в естествени размери, снабден със сензори за събиране на данни).

Астронавтите на борда на МКС имаха възможност да се запознаят с всички процедури свързани с Crew Dragon. След пет дни от пристигането си на станцията Crew Dragon излетя и се върна на Земята.

Следващият ще е първият полет с екипаж за .Crew Dragon. Предвиден е за лятото на 2019 г. и ще пренасе американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли. Наречен Demo-2, този полет ще бъде 14-дневна мисия на МКС.

Ако всичко върви добре, Crew Dragon ще започне работа с пълния си потенциал, пренасяйки до седем астронавти едновременно до и от МКС.

Така че какво остава да кажем? Изглежда, че успехът е норма за SpaceX. Мисията бе успешна, капсулата Crew Dragon се върна с кораб на SpaceX за възстановяване, а освен това ако пренебрегнем няколко следи от изгаряне от повторното навлизане в атмосферата, изглежда добре, почти  като нова.

Всички са щастливи, освен руснаците, които губят клиент.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !