Curiosity засне две слънчеви затъмнения на Марс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2019 в 10:06 5032 0

Марсианската луна Фобос преминава пред Слънцето, както се вижда от Curiosity във вторник, 26 март, 2019 (Sol 2359). Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS

През последните няколко седмици Curiosity изпрати впечатляващи образи на слънчевите затъмнения, причинени от Фобос и Деймос, двете луни на Марс и заснети благодарение на слънчевите филтри на камерата си Mast (Mastcam), съобщи Jet Propulsion Laboratory.

Фобос, който е на около 11,5 километра от Марс, е заснет на 26 март 2019 г. (на 2359-ия Sol или марсиански ден от мисията на Curiosity); Деймос, който е на около 2,3 километра, е сниман на 17 март 2019 г. (Sol 2350). Фобос не покрива напълно Слънцето, така че може да се счита за пръстеновидно затъмнение. Тъй като Деймос е много по-малък в сравнение с диска на Слънцето, учените биха казали, че "транзитира" (преминава) пред Слънцето.

Освен тези затъмнения, една от навигационните камери на Curiosity (Navcams) наблюдаваше сянката на Фобос на 25 март 2019 г. (Sol 2358), която за миг затъмнява светлината.

Тази серия от изображения показва Марсианската луна Фобос преминаваща пред Слънцето, както се вижда от Curiosity във вторник, 26 март, 2019 (Sol 2359). Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Слънчевите затъмнения са били виждани много пъти от Curiosity и други роувъри. Освен че са интересна гледка, тези събития служат и за научни цели като помагат на изследователите да изучат по-добре орбитата на луните около Марс.

"Повече наблюдения с течение на времето ще помогнат да се определят детайлите на всяка орбита", обяснява Марк Лемън (Mark Lemmon) от Тексаския университет A&M и изследовател с Mastcam на Curiosity. "Тези орбити се променят през цялото време в отговор на гравитационното привличане на Марс, Юпитер или дори на другата марсианска луна".

"Затъмненията, изгревите и залезите и метеорологичните явления правят Марс истински за хората, като свят, подобен и различен от това, което виждат навън, а не само като книжна тема".

Серия от изображения показва Марсианската луна Деймос, която преминава пред Слънцето, както се вижда от Curiosity на НАСА в неделя, 17 март, 2019 г. (Sol 2350 или на 2350-ия ден от мисията на Марс). Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Тази поредица от изображения показва сянката на Фобос, която прелита над мястото на роувъра на НАСА и заотъмнява слънчевата светлина в понеделник, 25 март, 2019 г. (Sol 2358). Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !