Да, тази пролет небето е изключително синьо

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2020 в 15:03 8452 0

Кредит: Jplenio / Pixabay.

Може би вече сте имали чувството, че небето е много синьо напоследък. Това наистина е така.

Учените от Кралския нидерландски метеорологичен институт (KNMI) следят това и дори са създали нов експериментален метод за измерването му. Както се оказва, „най-синият ден“ бе 22 март, последван от 31 март. Минималното присъствие на следи, оставени от самолети и по-малкото замърсяване на въздуха направиха възможни тези толкова сини небеса.

Защо небето всъщност е синьо? Лорд Рейли - всъщност Джон Уилям Стрът (1842-1919), третият барон Рейли, е отговорил на въпроса защо небето всъщност е синьо. Според него това се дължи на разсейването на светлината с частици, по-малки от дължината на вълната на светлината. Количеството на разсейването на Рейли (или на Релей) - както се нарича - за светлинен лъч зависи от размера на частиците и дължината на вълната на светлината. Количеството разсеяна светлина е обратно пропорционално на четвърта степен на дължината на вълната. Тази силна зависимост от дължината на вълната кара синята светлина да се разсейва много повече от червената светлина: синята светлина има дължина на вълната около два пъти по-къса от червената светлина, което прави разсейването на синята светлина 2 на 4-та степен, което е 16 пъти повече. Атмосферата разсейва светлината във всички посоки и придава мекия син цвят на ясното синьо небе - освен там, където човек вижда директно слънцето.

Когато погледнем нагоре, някаква част от синята светлина достига до очите ни от всички краища на небето. Навсякъде над нас виждаме син цвят.

На Марс например цветовете са точно на обратно. Сутрин и вечер - оцветяването е синьо, а през деня - червеникаво. На Марс има съвсем различна атмосфера като състав (големината на молекулите е различна) и ефектът от пречупването на различните съставни цветове на светлината е по-друг.

KNMI измерва слънчевата радиация в Кабау, село в холандската провинция Утрехт, от 2005 г. като част от световната мрежа за измерване на повърхностно излъчване. В Кабау често се правят снимки на част от небето и на цялото небе ( снасочена нагоре камера с обектив "рибешко око"). Наскоро, 22 март, малко след началото на мерките срещу коронавируса, бе много красив ден с дълбоко синьо небе. Наблюденията на слънчевата радиация в Кабау показват много малка променливост и затова небето е толкова съвършено синьо.

Снимки и повече информация за измерванията можете да намерите в източника: KNMI.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !