Дълбоководен робот разкрива съкровищница от морски живот (снимки, видео)

15 зашеметяващи снимки

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 август 2017 в 14:11 4705 0

Експедицията на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), наречена Laulima O Ka Moana, има за цел да изследва дълбоководните обитатели в отдалечен район на Тихи океан.

Учените събраха колекция от зашеметяващи снимки на морския живот, които те споделиха на сайта на експедицията.

Миналия месец научната експедиция на NOAA на борда на кораба Okeanos Explorer изследва дълбините на отдалечен район на океана, на около 1500 километра от Хавай. Тази област досега е много слабо проучена, затова изследователите успяха да съберат и да заснемат една наистина уникална колекция от най-необичайни същества.

Експедицията Laulima O Ka Moana изследва региона на атола Джонстън. От 7 юли до 2 август 2017 учените на NOAA проучва океана с две дистанционно управлявани подводници Deep Discoverer и Seirios. Експедицията е част от тригодишната мисия CAPSTONE, инициатива за събиране на данни за дълбоките води за научни и държавни организации в защитени морски райони на САЩ и техните околности. Учените изследват уникални местообитания на океанската фауна и внимателно документират констатациите, обяснява Gizmodo.

Представяме ви най-интересните снимки, които изследователите са направили в дълбините на морето:

Стъклена гъба

Известни също като хексактинелиди (Hexactinellid), стъклените гъби имат скелети от силициев диоксид, същият материал, от който се произвежда стъкло. Те живеят прикрепени към твърдите повърхности и фитрират бактерии и планктон от околните води. Здравият скелет осигурява на стъклената гъба защита срещу хищниците. Това определено е един от най-необичайните организми на планетата.

Стъклена гъба - "турбокомпресор"

Стъклената гъба "турбокомпресор" е наречена така заради характерната форма на гънките по краищата.

"Извънземен" морски паяк

Този напомнящ на нещо извънземно голям морски паяк е намерен на 1 495 метра дълбочина.

Риба-охлюв

Тези същества, вероятно нов вид дълбоководни охлюви от семейство Liparidae, са наблюдавани на дълбочина 2,55 километра. Те могат да се открият навсякъде - от Арктика до Антарктика, но много малко се знае за тях. Охлювите са адаптирани за дълбоки води и имат добре развити сетивни "пори" на главите си.

Медуза

Снимка на прозрачна медуза-гребен, направена на дълбочина около 600 метра.

Змиорка

Една риба от семейство Ophidiidae увисва над морското дъно на около 1840 метра  дълбочина, привлечена от светлините на Deep Discoverer.

Зловеща звезда

Лигавата морска звезда, птерастериден Hymenaster, може да достигне 10 см  на ширина и има мека, желатинова повърхност над повърхността на тялото. Тези странни звезди могат да изхвърлят слуз за защита.

Ходеща стъклена гъба

Стъклена гъба, напомняща глухарче. Червеното оцветяване на предната й част се получава от инструментите на борда на ROV.

Малка медуза

Малката медуза Aegina се храни с полипи, представляващи семейство бамбукови корали.

Глухарче сифонофор

Този сифонофор-глухарче е първият, наблюдаван от изследователите на NOAA по време на експедицията. "Намерен на приблизително 2530 метра, можехме да видим как тънките пипала се разпростират около животното като паяжина, както и пулсиращите нектофори, намиращи се точно под и около "поплавъка", което помага за запазване на неподвижността на тялото", отбелязва NOAA.

Черни корали

Черните корали като този (Bathypathes) не са били наблюдавани в седиментната зона, откъдето започва гмуркането, но стават все по-често срещани, докато Deep Discoverer изследва скалния хребет в региона.

Кафяво голохрило

Изследователите на NOAA смятат, че тази голямото кафяво голохрило е сред най-необичайните животни, наблюдавани по време на експедицията. Този образец с дължина около 10 сантиметра, е открит на дълбочина, на която обикновено не се виждат такива същества. Голохрилите често се бъркат с голите морски охлюви, но всъщност имат меки черупки, които изхвърлят след стадия ларва.

Стъклени гъби Farreidae

Тази великолепна снимка показва двойка стъклени гъби на дълбочина 2360 метра дълбочина. Има и корали, но в по-малко количество. На заден план могат да се видят Iridogorgia и бамбукови корали.

Скъпоценните розови Hemicorallium

Красив образец на розовия корал Hemicorallium. Тази снимка е направена на дълбочина 2400 метра, когато хемикоралиумът е извадил повечето от пипала си.

Невероятни корали

На преден план могат да се видят Iridogorgia и бамбукови корали, докато октокоралите се виждат назад. Тази снимка е направена на склоновете на подводната планина Ветмор.

Морска звезда яде корали

Основният враг на коралите са морските звезди. Вдясно е бамбуков корал, нападнат от тази морска звезда на дълбочина 1510 метра.

Експедицията на NOAA завърши с безспорен успех, а за в бъдеще учените планират да изследват друга група дълбоководни хребети в Северния Тихи океан. Новата експедиция е планирана от 6 до 30 септември.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !