Дъждовните гори на Амазонка вече отделят повече CO2, отколкото поглъщат

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2021 в 00:00 13403 0

Пожару в амазонските дъждовни гори. Phys.org

Регионите на тропическите гори на Амазонка сега отделят повече въглероден диоксид в атмосферата, отколкото могат да поемат. Това, предупреждават експертите, може да означава, че се приближаваме до „повратната точка“, в която най-големият регион от тропически гори на планетата ще започне да допринася за изменението на климата, вместо да ни спасява от него.

Според ново проучване, публикувано в списание Nature, променящите се метеорологични модели намаляват способността на Амазонка да абсорбира въглерод. Тези модели вероятно ще станат все по-често срещани благодарение на глобалното затопляне, отделяйки още повече въглероден диоксид в бъдеще - мрачна обратна връзка, която може да породи още повече проблеми за глобалния климат.

Изследването проучва измерванията на въздуха, направени по време на стотици полети между 2010 и 2018 г. над тропическите гори на Амазонка.

Обезлесяването, нарастващото изгаряне на дървен материал и силните суши само влошават ефекта.

„Откриваме, че общите въглеродни емисии са по-големи в Източна Амазония, отколкото в западната част, най-вече в резултат на пространствени разлики в отделените от пожарите емисии въглероден окис“, пише в своя доклад международният екип от изследователи. „По-специално Югоизточна Амазония действа като нетен източник на въглерод в атмосферата.“

Експертите обаче твърдят, че може да не е късно да обърнем тенденцията чрез залесяване. Макар че едва ли ще може да се върне някогашното състояние на Амазония, все пак със сигурност то може да се подобри.

Но засега явлението може само да се влоши благодарение на стремителното обезлесяване, което се случва в Амазонка. Въпреки политическия натиск за намаляване на тенденцията, темповете на обезлесяване са се повишили значително - особено по време на пандемията на COVID-19.

Това е деликатен и опасен момент, който изисква незабавни действия. В редакционна статия за списание Science Advances изследователите предупреждават, че „скъпоценната Амазонка се клати на ръба на своето функционално унищожение и заедно с това и на нашето“.

„Сега е точно съдбоносен момент: Преломната точка е тук и сега“, заключават авторите.

Справка: Gatti, L.V., Basso, L.S., Miller, J.B. et al. Amazonia as a carbon source linked to deforestation and climate change. Nature 595, 388–393 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03629-6

ИзточникTHE AMAZON RAINFOREST IS STARTING TO EMIT MORE CARBON THAN IT ABSORBS, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !