Десетки древни потънали кораби са открити дълбоко в Черно море

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 октомври 2016 в 11:01 25051 0

Кредит Rodrigo Pacheco-Ruiz

Средновековен потънал кораб.

Този средновековен търговски кораб може да е на самия Марко Поло. Това е един от 60-те новооткрити потънали кораби на дъното на Черно море на север от Турция, пише New Scientist.

Някои от тези кораби са потънали, когато Византийската империя е била в разцвета си преди 1000 години, а някои са от по-нови османските времена. А някои са потънали през 13-ти век, когато Марко Поло е търгувал в целия свят.

Повечето други останки от тези периоди са били открити в много по-плитки води, където са разядени до скелет.

Черно море предлага едни от най-добрите условия в целия свят, които предотвратяват разпадането на дървен материал на древните кораби, заради своите аноксидни (безкислородни) води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга среда.

В резултат на това, архитектурата на горната палуба на корабите се запазва в безпрецедентна детайлност, позволявайки на историците, за да сравнят до колко добре подробностите съвпадат с историческите записи.

Нови снимки показват фино издълбани кормила, стълбове, румпели, а дори и въжета, които са запазени почти напълно.

Снимка на корабокрушение от османския период. Снимка: Rodrigo Pacheco-Ruiz

Морският археологически проект "Черно море" (Black Sea Maritime Archaeology Project) е открил тази година до този момент 41 отломки и ги разкрива в целия им блясък, благодарение на най-съвременния метод за изображения, наречен 3D фотограметрия .

Част от проекта са подводници, претърсващи морското дъно, които установиха как и кога морско ниво се е повишило отново в Черно море след последния ледников период преди 20 000 години.

"Напраихме хиляди висококачествени снимки и видео", обяснява Джон Адамс (Jon Adams) от университета в Саутхемптън, Великобритания, главен изследовател на проекта. "Софтуер изчислява позициите на милиони точки в 3D пространството, и генерира точни, подробни 3D изображения на всяка катастрофа."

Добре запазени

Адамс казва, че никога не са били наблюдавани средновековни кораби в толкова добре запазено състояние. "Ние никога не сме ги виждали в такава пълнота", коментира Адамс. "Обикновено, това са просто парчета от долния корпус, но тук имаме много повече от горната палуба".

Един от средновековни кораби - намерен на дълбочина 1100 метра - вероятно е италианска търговска гемия от около 1300 г., от типа, който вероятно е използвал Марко Поло. Въпреки, че железните крепителни планки са паднали на морското дъно, платформата на кърмата е запазена, а нейните кормила са непокътнати.

"Мачтата също все още стои, с нок реите, лежащи на палубата", разказва Адамс. "Все още може да се види такелажа".

Виждат се и характеристики на по-древна технология за изграждане на кораби.


Изображение на кърмата на кораб от османския период. Снимка: Rodrigo Pacheco-Ruiz


"Никога досега българската акватория на Черно море не е изследвана в толкова голям мащаб. Подводната археология и подводната геофизика ще работят съвместно за документиране, датиране и анализ на подводното културно наследство на България, обогатявайки познанията ни за праисторическото и историческото културно развитие и антропогенното въздействие в региона" - пише в сайта на проекта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !