Дизайн на синтетични организми, които могат да спасят природата

Лекция по време на технологичната конференция DLD

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 17:11 5311 0

Кредит Alexandra Daisy Ginsberg

Виждате ли мехурчетата на дървото? Това е синтетичен живот, който работи за природата.

Синтетичният живот или конструирането на нови живи същества, такива, кавито не съществуват в природата не е толкова далече, според Александра Дейзи Гинсбърг, дизайнер, писател и художник на тема синтетична биология, в лекция по време на технологичната конференция DLD, която се проведе от 17 до 19 януари в Мюнхен.

Гинсбърг (Alexandra Daisy Ginsberg) заяви, че напредъкът в генетичната технология се движи толкова бързо, че тя вече се превръща в още един клон на индустриалния дизайн, съобщи изданието Venture Beat.

Генетично модифицирани животни, като например нови видове бактерии или комари вече са в процес на изграждане. И ние ще се нуждаят от много повече от тях, ако искаме да се справим с "Шестото масово измиране" или изчезването на голямо количество видове в природата заради въздействието на човека.

"Шестото масово измиране в историята на биологията е в ход, а ние, хората сме може би причината,"  пише Гинсбърг на страницата си по повод изследванията си в Кралския колеж по изкуствата в Лондон.

Хората могат да проектират синтетичен живот с надежда да преобърнат тенденциите на индустриализацията. Но това повдига въпроса дали хората имат право да си играят на Бог, и дали това ще доведе до по-лоши последици, като например биооръжия.

Гинсбърг отбеляза, че има движение за консервация, което използва синтетична биология, за да спаси природата. Синтетичните биолози предлагат да се създадат организми като например гол охлюв, който служи като "мобилна биоремедиационна (за рекултивация) единица". Устройството може да неутрализира почви с висока киселинност, причинена от замърсяване, да следи  за нивото на рН на почвата и да разпръсква алкална хигроскопична течност като се движи през повърхностния слой на почвата. То ще бъде програмирано да се движи към киселата почва. Няма да има естествени врагове и ще може да произвежда до десет свои копия. То също така ще има генетичен шалтер за ограничаване на живота на устройството до 28 дни.

Подобно на гол охлюв устройство, което неутрализира кисела почва. Изображение: Александра Дейзи Гинсбърг

Антипатогенните мембранни помпи, които "живеят" по дъбовите дървета и разпросраняват спори, които лекуват дъбовете. Изображение: Александра Дейзи Гинсбърг

Биофилм, който живее на повърхността на листата и задържа замърсителите на въздуха. Изображение: Александра Дейзи Гинсбърг

Автономен семеразпръсквател, подобен на таралеж, разпространява семена за увеличаване на биологичното разнообразие. Изображение: Александра Дейзи Гинсбърг

"Това са машини, проектирани да спасят природата", заяви Гинсбърг в доклада си на DLD в Мюнхен. 

Новите изкуствени видове могат да бъдат финансирани от корпоративни схеми за компенсиране и биха могли да бъдат патентовани. Тези видове може да компенсират загубите на биоразнообразие чрез широкото отглеждане или производство. Идеята е да се моделират по образеца на гъби, бактерии, безгръбначни и бозайници. Новите видове ще бъдат екологични машини, които да запълнят нишата, оставена от изчезналата природа или за защита срещу последиците от вредните инвазивни видове, болестите и замърсяването. По този начин може да запазим ДНК, което може да е от полза за човечеството в бъдеще.

"Ако трябва да проектираме нови живи същества, преди това трябва да се запитаме какъв живот искаме да живеем", каза Гинсбърг.

А ето и схемите на синтетичните същества:

Александра Дейзи Гинсбърг

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !