Древен артефакт на инките разкрива свещената роля на езерото Титикака

Подобни каменни кутии са открити и на места за човешки жертвоприношения в Андите

Ваня Милева Последна промяна на 04 август 2020 в 11:20 5421 0

Ритуалното приношение на инките, намерено потопено в езерото Титикака, включва фигурка от лама или алпака, изработена от черупка на стрида и валцуван златен лист. Кредит: T. Seguin/Univ. libre de Bruxelles

От езерото Титикака е извадена каменна кутия, съдържаща малки предмети, представляващи ритални приношения на инките, на около 500 години. Учените смятат, че находката добавя интригуващ елемент към представите за религиозните практики на Империята на инките и свръхестествените вярвания за огромното езеро.

Откритието е направено от водолази в боливийската част на езерото Титикака, изследващи подводната скала, K'акая, разказват археолозите Кристоф Делауер (Christophe Delaere) от Университета в Оксфорд и Жозе Каприлес (José Capriles) от Университета на Пенсилвания.

Това не е първият подобен артефакт, свързан с ритуалните приношения на инките, открити в езерата. Но за разлика от другите, той е перфектно запазен във почти непокътната форма. Вътре в кутията има миниатюрна фигурка на лама, изработена от мидена черупка и цилиндрично златно фолио с дължина на кламер, носено като гривна от аристокрацията на инките, съобщават учените в августовския брой на Antiquity. Значението на тези предмети за инките не е ясно.

Изследователите подозират, че инките са поставили тези два предмета в тази каменна кутия и след това са използвали въжета, за да го спуснат във водата по време на някаква религиозна церемония. Кредит: T. Seguin/Univ. libre de Bruxelles

Белгийските археолози от Свободния университет в Брюксел, които се занимават с проучването, смятат, че тази кутия и нейното съдържание са част от обред за човешко жертвоприношение, тъй като подобни предмети са намерени на други места, свързани с жертвоприношения.

Местоположението на жертвоприношението на К'акая показва, че инките са смятали цялото езеро Титикака, което сега е на границата между Боливия и Перу, като свещено, а не само неговият приказен Остров на Слънцето, коментират изследователите.

Испанските документи описват инките, които нямат писменост, като вярващи, че техните предци са произлезли от Острова на Слънцето, на около 30 километра южно от остров К'акая. Владетелите на инките, чиято империя е продължила от 1400 до 1532 г., са построили там церемониален център. И досега това бе единственото място на езерото Титикака, където са открити подобни потопени каменни кутии с фигурки и златни листове. От най-малко 28 каменни кутии, открити там от 1977 г. насам, много от тях са ограбени, а само четири са имали частично запазено или непокътнато съдържание.

Каменни кутии, съдържащи фигурки и златни предмети, са открити и на местата за жертвоприношения на инките в Андите. Възможно е да съществува връзка между човешките жертвени церемонии, които са имали за цел да успокоят божествата на инките и церемониите, провеждани на езерото Титикака, включително потапянето на ритуални приношения, предполагат изследователите.

Справка: C. Delaere and J.M. Capriles. The context and meaning of an intact Inca underwater offering from Lake Titicaca. Antiquity. Vol. 94, August 2020. doi: 10.15184/aqy.2020.121.

Източник: A submerged Inca offering hints at Lake Titicaca’s sacred role, sciencenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !