Древногръцки гробници със златни стени може да са били последен дом на принцове и принцеси

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 декември 2019 в 10:02 5972 0

Кредит University of Cincinnati

В археологическия комплекс Пилос в Гърция наскоро бяха открити две древни гробници, покрити със злато, в които може би са полагани телата на древни принцове и принцеси.

В 3 500-годишните гробници, археолозите откриват умело изработени бижута и човешки останки, въпреки че само може да се предполага дали телата са били на царски особи.

Учените не могат да потвърдят колко тела са погребани там, нито пък детайли за пола и възрастта им, тъй като все още се извършва анализ на костите.

Гробниците са открити до известния като „Дворец на Нестор“, открит през 1939 г., и в близост до друга гробница, също съхранила изящни бижута, намерена през 2015 г.

Местоположението на двете гробници. Кредит: University of Cincinnati

Когато археолозите откриват гробниците, те са покрити с около 40 000 камъка с размера на диня. Струпването им може да е било предназначено да пази гробовете от обири, опасност съществувала и в древни времена, и в съвремието.

Гробниците са построени по времето на разцвета на Микенската цивилизация в земите на съвременна Гърция. Микенците строят масивни дворци и развиват писменост, която археолозите наричат Линеар Б. Тази цивилизация процъфтява между 3 600 г. и 3 100 г. пр.н.е.

Учените са в процес на анализ на човешките останки, открити в гробниците. Кредит: University of Cincinnati

Когато учените откриват гробниците, те намират купчина златни листове, изпаднали от стените. Златните стени са само малка част от богатството на тези погребения. Например златен пръстен, открит в едната гробница изобразява два бика, оградени от снопове ечемик.

Златният пръстен, изобразяващ два бика и стръкове ечемик. Кредит: University of Cincinnati

„Това е интересна животинска сцена – животни и зърнена култура. Това е основата на земеделието“, обяснява Джак Дейвис (Jack Davis), археолог в Университета на Синсинати и един от ръководителите на екипа, провели разкопките.

Друг интересен артефакт, открит при разкопките, е гравиран ахат изобразяващ две същества подобни на лъвове, наречени "гении", показани изправени на задни лапи. Лъвовете носят кадилница за тамян и кана, които даряват на олтар, украсен с млдао дръвче и два рога. Над лъвовете има звезда с 16 лъча. 

Изображение на лъвове, поднасящи дарове на олтар. Кредит: University of Cincinnati

Златен медальон, открит в едната гробница, изглежда е имал защитна функция, защото на него е изобразена египетската богиня Хатор. 

"Това откритие е особено интересно заради ролята, която тя е имала в Египет като защитница на мъртвите", обяснява Дейвис.

Златният медальон с изображение на дервноегипетската богиня Хатор. Кредит: University of Cincinnati

Още много артефакти направени от злато, червен халцедон, аметист и кехлибар са открити в гробниците и се анализират. Тези открития хвърлят светлина върху търговията между Микенската и други цивилизации, тък като археолозите откриват кехлибар от района на Балтийско море, докато аметистът идва от Египет. 

Работата по този обект ще продължи поне още две години.

Източник: Live Science - Ancient, Gold-Lined Tombs That May Hold Princesses Discovered in Greece

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !