25 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Два български проекта са номинирани за топ 10 в конкурс за иновации на ЕС

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 август 2016 в 10:00 24170

"Радар за иновации" или Innovation Radar (IR) е инициатива на Европейската комисия, която има за цел да намери проекти за научни изследвания и иновации с голям потенциал за финансиране от ЕС в областта на информационните и комуникационни технологии.

"Използвайки радара" вече са определени 40-те най-добри проекта за финансиране от ЕС. Сред има две български предложения - на АПИС и. Онтотекст.

Тези 40 проекта ще се конкурират за наградата Innovation Radar Prize 2016. Всеки може да гласува за фаворитите си сред тези 40, за да се определят 16-те най-добри иновации, които след това ще се състезават на финала в Братислава на 26 септември 2016 г.

Порталът вече е отворен за гласуване. Може да подкрепите нашите участници:

за АПИС - тук

за Онтотекст - тук

В категория "Horizon 2020 ICT innovator" се състезава "АПИС" с продукта EULinksChecker, който за момента води с близо 3000 гласа.

Номинираният EULinksChecker (Инструмент добавка за Microsoft Word, Open Office Writer, Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome), който ще се състезава за наградата за иновации Radar 2016, подпомага юристи при процеса на изготвяне или преглеждане на нормативни документи, свързани с правото на ЕС в Интернет, като им предлага удобни функции за извършване на правни проучвания, въз основа на правни цитати или други семантични връзки на изготвени/преглеждани документи със съдебната практика и законодателството на ЕС.

Иновативният компонент е резултат от проекта EUCases, който от своя страна е в основата за успешното стартиране на търговската услуга EuroCases от АПИС Европа АД. Тази услуга е уникална многоезична уеб-базирана правно-информационна платформа, предоставяща достъп до съдебната практика на водещи юрисдикции в Европа, свързани с прилагането на законодателството на ЕС. Поради естеството на функциите си, EuroCases е считана от много юристи, работещи в различни области на правото за полезен правен инструмент подходящ за адвокати, учени, както и студенти по право.

Екипът на АПИС

EUCases от своя страна е съвместен изследователски проект, подкрепен от Седма рамкова програма на ЕС (FP7), финансиран в продължение на 2 години, между 2013 г. и 2015 г. Проектът е мултинационално сътрудничество между четири търговски предприятия (Апис от България, Averbis и еmpirica от Германия, и Nomotika от Италия) и две изследователски институции, които са в челните редици на европейската изследователска дейност в областта на правните онтологии: Университета на Торино и Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. В резултат на това бе разработена уникална паневропейска платформа, свързваща правото и съдебната практика, която трансформира многоезични правни отворени данни в свързани данни след семантичен и структурен анализ. Уеб-базираната EUCases Linking платформа предоставя услуги, свързващи правото и съдебна практика на ЕС с нормативни актове и съдебни решения на шест страни-членки на ЕС: Австрия, България, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство.

Успешно се представя и друга наша компания - "Онтотекст".

Онтотекст е професионален разработчик на софтуер, фокусиран върху няколко взаимосвързани области, включващи семантика. Продуктът PHEME е интелигентен софтуер, който може да предположи истинността на дадено потребителско съдържание, решавайки по този начин проблема с разпространението на слухове в интернет. 

Екипът на Онтотекст.

Анализирайки съобщения в Twitter алгоритъмът дава възможност за идентифициране на хора, места, организации и други понятия, които са налагащи се теми в социалните медии. 

Pheme отговаря на въпроси като: „Кои са последните слухове?“, „Кои са най-популярните слухове?“, „Кои слухове са истина и кои са лъжа?“, „От коя част на страната идват най-много слухове?“ и др. Проектът Pheme включва общо девет партньора от Англия, Германия, Австрия, Испания, България, Швейцария и Кения. За да анализира истинността на информацията, екипът използва иновативни алгоритми за машинно самообучение. Така се откриват „феми" - термин, създаден от екипа на Pheme, който добавя стойност „истина" или „лъжа" към понятието „меми" (идеи, слухове или други единици съдържание в интернет).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Бърни Сандърс в космоса
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.