Два института на БАН отварят врати на 3 и 4 октомври

БАН Последна промяна на 02 октомври 2019 в 11:52 4142 0

По случай 150-годишнината на БАН в два негови института ще се проведат следните инициативи:

Съвременни информационни технологии представят учени от ИИКТ-БАН

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) отваря врати на 3 и 4 октомври. Откриването е в 10:30 часа, зала 2, бл. 25 А (ул.“Акад. Г. Бончев“). Младите учени от института ще представят свои отличени проекти, специалисти ще правят демонстрации и ще разказват за своята научна работа. Инициативата е посветена на 150-годишнината от основаването на БАН.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще присъства на 4 октомври , в 10:30 часа в ИИКТ на представяне на стартирали през 2018 г. – 2019 г. мащабни проекти с участие на учени от института.
Институтът се помещава в две сгради - бл. 2 и бл. 25 А.

Програмата за двата дни вижте на http://iict.bas.bg/news/2019/3-4-Oct/3-4-oct.html

В Блок 2 можете да видите:

- Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ – лазерно сканиране, индустриална компютърна томография, виртуална реалност и приложения;
- Лаборатория за системна динамика и индустриални иновации – културно наследство за незрящи и заснемане с дрон; моделиране и симулации на индустриални процеси;
- Управление на мобилен робот през уеб браузър/Интернет и чрез автономна навигация;
- Прототипен диктофон за българска медицинска реч;
- Софтуер за изграждане и поддържане на голям корпус с текстови фрагменти за нуждите на Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура (КЛаДА-БГ) за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство.

Ден на олимпийците в Института по математика и информатика

Ден на олимпийците ще се проведе на 4 октомври от 10:00 часа в Института по математика и информатика на БАН. Учените ще покажат как протича подготовката на състезателите в националните отбори преди участие в олимпиади по математика, информатика и лингвистика. Специални гости на събитието ще бъдат бивши участници в международните олимпиади, както и техните ръководители.

Денят на олимпийците се провежда в рамките на Седмица на отворените врати на Института по математика и информатика, която стартира на 1 октомври и е посветена на 150 години от създаването на Българската академия на науките.

Пълната програма на Седмицата на отворените врати може да видите на интернет страницата на ИМИ: http://math.bas.bg/event/седмица-на-отворените-врати-в-ими/

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !