Два малки космически апарата CubeSat ще следят кацането на Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 10:27 13591 0

Кредит НАСА

CubeSat

Догодина НАСА планира да пусне в космоса два малки космически апарата-кубчета 10/10/60 см CubeSat за да проследят в реално време следващата мисия до Марс.

Спътниците CubeSat, наречени Mars Cube One или MarCO, ще бъдат стартирани през март 2016 от борда на товарния космически кораб Atlas V, който ще изпрати и спускаемият апарат InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Двата CubeSat ще полетят по своя собствена траектория към Червената планета. Единият сателит MarCO ще служи за предавател на данни към Земята по време на спусканео и кацането на Insight на Марс, а другият CubeSat ще бъде резервен.

CubeSat са малки спътници обикновено с размер 10x10x10 см, размер, обозначен като 1U. Вариантът за марсианската мисия е размер 6U - 10х10х60 см.

Двата космически апарата MarCO имат система за задвижване, която включва навигационна система, система за контрол и управление на траекторията. Могат да направят пет корекции на курса по пътя към Марс, за да е сигугно, че са в правилната позиция, за да предават данни към Земята. Те няма да се установят на орбита около Марс, а ще продължат пътуването си в дълбокия космос.

"Мисията MarCO ще бъде важна стъпка напред в развитието на CubeSat, които са използвани досега само в околоземна орбита", - заяви Андрю Клеш (Andrew Klesh) от Jet Propulsion Laboratory на НАСА.

InSight ще бъде първата мисия за изследване на вътрешната структура и състав на Червената планета. Целта е да се разберат по-добре процесите, които участват във формирането на планетите от земен тип и да потърсят признаци на "жизнени процеси" на Червената планета

InSight ще бъде оборудван с анализатор на топлинния поток и сеизмичен инструмент, които се измерват температурата и условията под повърхността. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !