Загадката на марсианския метан

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2015 в 10:55 5487 0

Кредит НАСА

Селфи на марсохода Curiosity

Загадката за наличието на метан на Червената планета е особено вълнуваща, защото може да бъде знак, че на Марс може да има (или е имало) живот под някаква форма.

Проблемът с произхода на марсианския метан занимава учените почти 50 години, откакто космическият кораб "Маринър 7" откри признаци на този газ в близост до Южния полюс на Марс. Месец по-късно, учените се отказват от тази констатация, решавайки, че сигналът всъщност идва от ледения въглероден диоксид.

По-късно, през 2003 и 2004 г., наземни телескопи и орбитални космически станции възраждат мистерията за огромни облаци от метан в атмосферата на Марс. На Земята метанът се получава от живи организми, въпреки че малка част може да се образува от химична реакция на скали и гореща вода.

Наличието на метан на Марс би намекнало, че Червената планета може да е "по-жива" биологично или геоложки, отколкото се смяташе досега. Но няколко години по-късно, облаците изчезнаха, което предизвика оживен дебат за това дали те са сезонни или са резултат от неточни измервания.

Мнозина се надяваха пробите на марсохода Curiosity да решат проблема. Но всичките шест проби от марсианската атмосфера не показват наличие на метан. Но дебатът за марсианския метан не приключи. Два месеца по-късно Curiosity регистрира рязко увеличение на метан в четири области.

Екипът на мисията работи усилено през цялата година, за да се избегнат потенциални аномалии или изкуствено изпускане на метан, преди да обяви новите си резултати за регистрирането на този газ на Марс през 2014. През 2015 г. работата е публикувана в списание Science.

И остава въпросът дали причинителите на метана са микроби, скрити под повърхността на Марс или е геологията. И двете възможности са вълнуващи.

Но има изследователи, които остават скептични. Кевин Занле (Kevin Zahnle) от изследователския център Еймс, който не участва в мисията, е изразил съмненията си миналия месец по време на семинар на Астробиологическия институт.

"Убеден съм, че те наистина са видели метан", - казва той. "Но  мисля, че източникът е марсохода". Действително в предкамерата си марсохода има метан с концентрация 1000 пъти по-голяма от регистрираната в марсианската атмосфера.

Но екипът на мисията Curiosity настоява, че източникът не е марсоходът.

"Ние постоянно контролираме количеството на метана и няма доказателства за изтичане по време на цялата мисия" - заяви Крис Уебстър (Chris Webster), старши изследовател на Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА и водещ автор на скорошно изследване на марсианския метан.

 "Трябва да се гледа количеството на метана, а не концентрацията му", - обяснява той. - "Концентрацията на метан в ровъра изглежда висока, но фактически количеството е много малка, защото предкамерата е много малка."

Тази година Curiosity се подготвя за нови измервания в същия период, когато бе открит мистериозния облак през 2013 г.

"Ако метанът се появи в същия момент, това ще потвърди, че явлението е сезонно. Това ще бъде голямо откритие и да сложи край на въпроса, че марсоходът е потенциалният източник". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !