Два мъртви сателита се разминаха на косъм от сблъсък

Ваня Милева Последна промяна на 16 октомври 2020 в 07:14 4076 0

Кредит: LeoLabs / Twitter

На около 1000 километра над повърхността на Земята два стари космически кораба можеше да се сблъскат. Според изчисленията на службата за проследяване на космически отломки LeoLabs, стара, изхвърлена китайска степен на ракета и нефункциониращ руски военен сателит трябваше да преминат на разстояние 12 метра един от друг на 16 октомври 2020 г. в 00:56 UTC (3:56 българско време).

Опасенията бяха, че ще се ударят един друг, да се разпръснат отломки, което би било изключително опасно за други спътници и може да предизвика верижна реакция на сблъсъци.

За щастие, LeoLabs съобщи, че няма индикации за сблъсък. Китайската ракета е минала 10 минути по-рано. Данните показват липса на отломки.

Прогнозираните траектории на обектите. (LeoLabs / Twitter)

Подобни близки подходи се случват веднъж или два пъти годишно, като реалните сблъсъци са редки, но тъй като се изстрелват все по-голям брой спътници, те могат да започнат да се случват по-често.

„Ако не направим нещо, този проблем само ще се задълбочва“, коментира Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell) в Харвард-Смитсоновия център по астрофизика.

Ако не се започне да се почистват старите отломки, сателитните сблъсъци могат да станат нещо обичайно.

Източник: Two old spacecraft may be about to catastrophically collide in orbit, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !