Двама студенти гасят пожари със звук (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 март 2015 в 21:29 6775 1

Кредит YouTube / George Mason University

Двама американски студенти-инженери са конструирали пожарогасител, който може да загаси огън с помощта на звук: ниските честоти разделяли горивото от кислорода. За устройството разказва The Guardian.

Студентите от университета Джордж Мейсън във Феърфакс, Вирджиния, конструирали апарата със собствени средства (около 600$). Той се състои от самия пожарогасител и раница с батерии. Отначало младите изобретатели експериментирали с големи тонколони и високи честоти, но в крайна сметка най-добър резултат показал басът: честотата в диапазона 30-60 Hz

Звуковата вълна  "възбужда" въздуха, което ефективно разделя кислорода от горивото. По-специално, акустичното поле увеличава скоростта на въздуха около пламъка. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-тънък е граничния слой пламък и става по-лесно да се прекъсне процеса на горене.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2015 в 08:42

По същество - една голяма духалка. Тук не може да се говори за разделяне на горивото от кислорода, защото методът реално докарва допълнително кислород при горивото. Механизмът на гасенето е като при духването на свещ - интензивно охлаждане съчетано с разреждане на парите на горивото отвъд границата на възпламенимост.