26 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Джейн Гудол: Поведението на Тръмп е подобно на доминиращо шимпанзе

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 септември 2016 в 10:00 73170
Джейн Гудол. Снимка: Washington State University

Антропологът Джейн Гудол заяви, че поведението на кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп й напомня на "ритуалите на доминация" на мъжките шимпанзета, съобщи Daily Mail

Джейн Гудол (Jane Goodall) е английски приматолог, антрополог и етолог (етологията е наука за поведението). Тя е известна най-вече с 45-годишната си изследователска практика над социалния и семейния живот на шимпанзетата.

Сайтът The Atlantic се обръща към Гудол като специалист да каже как си обяснява успехите на Тръмп интелектуално и емоционално да убеждава.

"В много отношения изпълненията на Доналд Тръмп ми напомнят на ритуалите на доминация на мъжките шимпанзета", заяви видният приматолог.

"С цел да впечатлят съперниците си, самците, които искат да се издигнат в йерархията, извършват зрелищни демонстрации - тропане, удряне по земята, мъкнене на клони, хвърляне на камъни.

"Колкото по-енергична и с въображение е демонстрацията, толкова по-вероятно е индивидът бързо да се изкачи в йерархията на надмощие и толкова по-вероятно дълго да запази позицията си".

Гудол сподели пред The Atlantic, че докато гледала дебатите тя се сетила за едно шимпанзе, наречено "Майк", описан в една от книгите й.

Гудол в книгата си "Моят живот със шимпанзетата" разказва как Майк рита бидони като начин за поддържане на доминацията си и плашене на съперниците. 

"По време на политически дебати по телевизията, аз винаги препоръчвам да изключите звука. По този начин можем да пренебрегнем думите и съдържанието на дебатите и да се фокусираме върху невербалната комуникация (поза, жестове, мимики)", - препоръчва професорът приматолог от Американския Университет Емори Франс де Ваал (Frans de Waal), в отговор на въпрос, публикуван на уебсайта Quora.

Според него да се изключи звука напълно бе необходимо по време на последния дебат на кандидатите за президент на САЩ от Републиканската партия, защото на тяхното "съдържание, нямаше много смисъл". Кандидатите се обиждаха един друг, лъгаха, поставяха под съмнение мотивите един на друг, дори си правеха анатомични сравнения. "Всъщност те правеха това, което маймуните правят най-добре: сплашване, пъчене и биене по гърдите", - коментира професорът.

Световноизвестният биолог Франс де Ваал няколко години е изучавал живота на шимпанзетата, живеещи на големи колонии в Зоопарка Burgers в Арнем (Холандия). През 1982 г. той написва своя класически труд "Политиката при шимпанзетата: Властта и сексът при приматите" (Chimpanzee Politics: Power and Sex among Apes). Изследването показва изненадващо подобие между политици и шимпанзета. Книгата многократно се преиздава и все още не е загубила своето значение. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.