Джейн Гудол: Защо имам надежда за едно по-добро утре?

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 11:38 2216 0

Джейн Гудол. Кредит: Mark Schierbecker, Flickr, CC BY-SA 2.0

В рамките на Софийския фестивал на науката, ще имаме възможност да се срещнем с Джейн Гудол - една жена, постигнала невероятни неща в живота си. Като изследовател тя промени нашето разбиране за шимпанзетата - високо интелигентни животни с уникални култури и близки семейни връзки. Като природозащитник тя е вдъхновила поколения активисти.

Джейн Гудол е основател на Института „Джейн Гудол“ и посланик на мира на ООН. Тя посвещава живота си на опазване на околната среда и хуманното отношение към животните, като същевременно развива хуманитарна дейност. Добре позната е със своето дългогодишно изследване на дивите шимпанзета в Гомбе, Танзания, което продължава и до днес. От дете Джейн бленува за Африка и живот, отдаден на изучаването на диви животни. Благодарение на помощта и подкрепата на своята възхитителна майка, Джейн не само превръща мечтата си в реалност, но чрез своята международна програма с екологична и хуманитарна насоченост Roots & Shoots успява да вдъхнови милиони млади хора по целия свят да преследват мечтите си.

Присъединете се към д-р Джейн Гудол и научете повече за ранните ѝ години в Гомбе, за предизвикателствата, пред които се е изправяла, за невероятните шимпанзета и защо трябва да защитим най-близкия си роднина от животинския свят, за вредите, които хората са нанесли на планетата, и как всички можем да помогнем за възстановяването и опазването ѝ оттук насетне, за природозащитната и хуманитарна програма Roots & Shoots и защо младите хора по целия свят ѝ вдъхват надежда за бъдещето на тази планета. Както Джейн казва: „Ако искате да промените мисленето на хората, първо трябва да докоснете сърцата им“.

Повече за д-р Джейн Гудол

Д-р Джейн Гудол, дама командор на Ордена на Британската империя, е етолог и природозащитник. През юли 1960 г., на 26-годишна възраст, тя отпътува от Англия за днешна Танзания и се впуска в малко познатия свят на дивите шимпанзета, които живеят в националния парк „Гомбе“.

С бележник и бинокъл под ръка, окрилена от нестихващия си интерес към дивата природа, д-р Джейн Гудол смело се изправя пред множество неизвестни, за да позволи на света да надникне в изумителния свят на най-близките роднини на човешкия вид. В течение на 60 години тя извършва новаторски проучвания, с които не само доказва колко неотложно е опазването на шимпанзетата от изчезване, но и приобщава към опазването на биоразнообразието, подкрепата за нуждите на местните хора и околната среда.

Днес Институтът „Джейн Гудол“ има 25 клона, които работят в подкрепа на основните програми на организацията, в това число TACARE – общностна програма за опазване на природата, два приюта за осиротели шимпанзета и природозащитната и хуманитарна програма Roots & Shoots, чрез която млади хора в 65 държави имат възможност да участват в проекти с практическа насоченост в полза на тяхната общност, животните и околната среда.

Събитието ще се проведе на 15 май 2021, събота, от 20:00 до 21:00 онлайн (на живо) в зала „Космос“. Входът е с билети на цена 5 лв. Можете да ги закупите онлайн тук.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

С цялата програма на Софийския фестивал на науката може да се запознаете тук.

На английски език с превод на български. 

По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г.

НаукаOFFNews е медиен партньор на Софийския фестивал на науката 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !