ЕКА реши: "Розета" ще бъде разбита в кометата Чурюмов-Герасименко

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 ноември 2015 в 08:40 8463 1

Кредит ESA / ATG Medialab / Rosetta / NavCam

Една година след като апаратът Philae влезе в историята с кацането си върху комета, екипът, който направи този подвиг, замисля друг вид на кацане. Следващият септември Европейската космическа агенция ще сблъска кораба-майка на Philae Розета в ледената комета Чурюмов-Герасименко, но толкова нежно, колкото е възможно.

Ръководството на мисията "Розета" прие решение сондата да не каца на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, както са искали по-рано някои учени, а да я разбие, тъй като според Европейската космическа агенция смята, че е малко вероятно апаратът да оцелее през предстоящата дълга 4-5 години зима, съобщава интернет изданието на списание Nature.

"От научна гледна точка, сблъсъкът на "Розета" с кометата ще бъде най-добрият завършек за мисията, на който можем да се надяваме. Разбира се, че ще има много сълзи, като се има предвид, че много от нас са работили усилено, за да се създаде една сонда през 1993 г." - заяви Мат Тейлър (Matt Taylor), член на научния екип на проекта.

Според Тейлър и други членове на мисията са обсъждали какво да се прави с сондата през септември 2016 г., когато свърши финансирането на "Розета".

Първоначално експерти на ЕКА са планирали сондата да кацне "меко" близо до спускаемия модул Philae на кометата, да преживее там зимата и да се върне на работа след 4-5 години, когато кометата ще се върне обратно към Слънцето. Но апаратурата на Розета едва ли ще успее да оцелее суроваат зима на кометата, а има опасения, че горивото и други ресурси ще се изчерпят.

Затова натежават аргументите в полза на "твърдото приземяване" или сблъсък на сондата с повърхността на кометата. Но сега орбиталните навигатори и оператори трябва да изяснят как да стане това. Най-близката среща на Розета с кометата досега бе 8 километра, когато тя отправи към повърхността апарата Philae. Засега се предвижда Розета да се спусне по спирала надолу до подобно разстояние следващия август и да продължи с все по-тесни елиптични орбити и да се разбие през септември, казва ръководителят на мисията Патрик Мартин (Patrick Martin) - но това не е окончателно решение.

Тази идея има няколко големи научни предимства. Лошото приземяване на Philae попречи на предаването на цялото количество данни за структурата и живота на кометата, които събра модулът. Орбиталният апарат ще се спусне много по-бавно, отколкото Philae, което ще му позволи да събере повече данни и да направи по-добри снимки. Освен това Розета е оборудвана с по-точни и чувствителни камери, сензори и инструменти от Philae.

Когато се доближи на разстояние от 4 километра, например, Розета ще може да направи анализ на химическия състав на излизащите газове от различни части на кометата и да се определи дали районите се различават по състав, казва Кетрин Алтвег (Kathrin Altwegg), която ръководи екипа на ROSINA (the Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis).

Камерите на Розета ще получат снимки на повърхността на кометата с разделителна способност по-малко от 1 cm на пиксел, след като корабът стигне 500 метра от повърхността, добавя Холгер Сиеркс (Holger Sierks), ръководи екипа на OSIRIS (Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System). 

Розета ще възобнови опитите си за връзка с Philae. Предвид огромния обществен интерес финалът на Розета ще допринесе за един подобаващ завършек на историята, добавя Алтвег. "По този начин Розета и Philae ще заживеят щастливо до края на кометата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 13:51

Хич не се и сеща дедо поп за какво им е да я разбиват. Още повече че при наличната гравитация на кометата това хич не е лесна задача. Да я приземят меко и толкова, след години може и да я събудят.