04 август 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Една малка стъпка за човека... за да си изхвърли боклука

Първата снимка, която Нийл Армстронг прави на Луната бе с торба с човешки екскременти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юли 2019 в 07:00 34400
Каталожен номер AS11-40-5850. Кредит: NASA

Днес, 16 юли, ще се изпълнят точно петдесет години, откакто Сатурн V потегли от площадката за изстрелване 39А на Кейп Кенеди във Флорида за мисията на Аполо 11, с която Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин стават първите хора, стъпили на Луната.

Днес се отбелязва и друг исторически момент. Преди 50 години човечеството за първи път си изхвърли боклука на друго небесно тяло.

Много внимание ще бъде отделено днес на историята на мисията. Това е героична история, изпълнена с вълнуващи моменти, технически трудности и запомнящи се изявления. Но героите също са хора от плът и кръв и също трябва да изпълняват физиологичните си нужди от време на време.

Приблизително пет минути преди Армстронг да направи първата си историческа стъпка, той и Олдрин се заеха с малко домакинска работа, позната на повечето мъже. Олдрин подава на Армстронг бяла торба, известна като Jettison Bag ("джетисън" - изхвърляне на част от превозвания товар в морето за облекчаване на кораба). Тя е пълна с неща, от които астронавтите вече не се нуждаят - от опаковки за храна до контейнери с човешки екскременти.

Армстронг пуска торбата на повърхността на новото човешко завоевание - Луната и по-късно я изритва под лунния модул, за да не му пречи. Подобно на боклука, който изхвърляме на Земята, той не изчезва магически.

На първата снимка, която Нийл Армстронг направи по време на историческата си лунна разходка, торбата с боклук бе на видно място.

Виждате я на снимката по-горе (каталожен номер AS11-40-5850) и това наистина се оказва първата снимка, която Нийл Армстронг прави със своята камера Hasselblad на Луната - торба с екскременти в краката на лунния модул.

Тук можете да видите всички 122 снимки, които Армстронг е направил по време на краткия си престой на Луната и както можете да видите и че #AS11-40-5850 е първата снимка от поредицата.

Забавно е да си помислим, че торбата с л...а е била там преди първия човек на Луната. 

Бъдещите извънземни археолози може да намерят артефакти много по-ценни от нашите стари космически сонди и златни плочи с послания и "Излел е.." - те ще намерят нашия боклук. Вглеждайки се в това, което сме изхвърлили, те могат да получат много по-точна представа за нашия вид.

Източници:

Архив на НАСА 

How Apollo Astronauts Took Out the Trash, Popular Mechanics


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.