04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ефекти на Теорията на относителността върху Дядо Коледа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 декември 2017 в 00:00 56663

Може ли науката да обясни невероятните способности на Дядо Коледа тази нощ?

За да успее да раздаде подаръците на всички деца по земята за 31 часа (като се вземе предвид часовата разлика), Дядо Коледа трябва да се движи със скорост от 10 милиона километра в час. Това е скорост около 10% от скоростта на светлината, така че добрият старец в празничната нощ е подложен на ефектите на Теорията на относителността!

Заради Специалната теория на относителността високата скорост води до това, че Дядо Коледа ще се компресира в посока на движението, което на свой ред му позволява да се промъква през комините с големия чувал.

Пак физиката обяснява защо Дядо Коледа изглежда, че не остарява през вековете, защото заради Теорията на относителността, за него времето ще тече по-бавно.

Ако милиони деца по света са слушали и заслужават подаръци, скоростта може да бъде дори още по-висока. При такава скорост Дядо Коледа ще прилича на размазано петно, той изчезва мигновено и затова децата не могат да го видят.

С помощта на Доплеровия ефект може да се обясни защо не се чува кога пристига добрият старец. Това се дължи на факта, че звукът на пристигащата шейна, елените и даже звънчетата по тях, попада извън обхвата, който може да улови човешкото ухо.


kokoten
Рейтинг : 7440
10.01 2018 в 15:45 3
+ 0
- 0
....значи всичко е точно ,дядката си е налице,дава си подаръците,не го виждаме и чуваме,а подаръците си идват...
+ 1
- 0
Боже, пропуснал съм времената за тунелиране през кумините. Характеристичните времена изглежда трябва да са 10 на -13-та секунди.
Не че съм професионално ангажиран де, но доколкото тоя дядка все повече се вписва в спектроскопичните размерности, да не се окаже холограма?
+ 1
- 0
Не знам колко деца, които имат отношения с Дядо Коледа, има по света. Но ако са примерно 2 милиарда, това прави около една микросекунда време на пребиваване на въпросния дядо, в близка околност на всяко дете. При виртуални преходи от едно към друго. С отчитане на реални времена за преход, тоя дядо ще излезе чисто квантова система. Примерно нещо като случващото се в лазерните среди. С времена на живот около всяко дете 10 на -8...-10 секунди.
Май ми се отщя да минава покрай мене. При тия скорости, всеки грам дядо, и всеки грам подарък, ще е сравним по ефекта си с прилична водородна бомба.
По-безопасна ми се струва хипотеза за персонален Коледа за всяко дете. Тогава вълната от Коледи ще е разходяща се ударна вълна, и поне по-отдалечените от Лапландия деца, ще имат шанс да оцелеят.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.