Експерти казват, че всички трябва да съхраняваме изпражненията си в банка и ето защо

Ваня Милева Последна промяна на 01 юли 2022 в 07:02 7756 1

Схема на автоложна трансплантация на фекална микробиота (FMT)
Хипотетичен работен процес за подмладяване на човешкия чревен микробиом чрез събиране на изпражнения и автоложна трансплантация на фекална микробиота (FMT).. Кредит: Trends in Molecular Medicine.

Фекалните трансплантации продължават да са сензация през последните години, обещавайки ефекти във всичко - от лечение на COVID-19 до експерименти срещу стареене при животни, но според специалистите това са само първи крачки.

При пациенти техниката, при която фекалната микробиота се прехвърля от здрав индивид на друг човек, обикновено се използва за лечение на състояния като инфекция с Clostridioides difficile (CDI) и възпалително заболяване на червата (IBD - inflammatory bowel disease), но експертите смятат, че методът може потенциално да бъде използвани за борба с много по-широк спектър от заболявания.

Не само това, но чрез разработване на система за доставяне на автоложни (т.е. получени от същия индивид) фекални трансплантации (FMT) – в която донорът и реципиентът са едно и също лице – би могло да се заобиколят проблеми, които понякога могат да се появят заради проблеми с несъвместимост между донори и реципиенти при хетероложни трансплантации между двама души.

Но за да стане това, трябва да се събират проби от изпражненията на хората, когато са млади и здрави, и да се съхраняват за бъдеща употреба в съоръжение за криоконсервация, в случай че пациентите по-късно се нуждаят от трансплантация.

С други думи, всички трябва да депозираме изпражненията си в банка, в случай, че по-късно може да има нужда. Може да звучи радикално, но това е напълно сериозно предложение, казват изследователите в статия, публикувана в Trends in Molecular Medicine.

„Концептуално идеята за съхраняване в банка на изпражнения за автоложна фекална трансплантация FMT е подобна на тази, родителите да съхраняват кръвта от пъпната връв на бебето за евентуална бъдеща употреба“, обяснява системният биолог Ян-Ю Лиу (Yang-Yu Liu) от Харвардския университет.

„Въпреки това, има по-голям потенциал за банкиране на изпражнения и ние очакваме, че шансът за използване на проби от изпражнения е много по-висок, отколкото за кръв от пъпна връв."

Освен това банкирането на изпражненията вече съществува, като първата банка за изпражнения е OpenBiome, която отвори врати в Съмървил, Масачузетс през 2012 г.

Оттогава се откриват редица подобни съоръжения по целия свят, въпреки че повечето изглежда обикновено съхраняват проби от изпражнения за по-късни хетероложни FMT, а не за автоложни трансплантации.. Но двете системи не са непременно взаимно изключващи се.

„По принцип същата процедура на скрининг на гостоприемник и събиране на проби може да се използва за целите на подмладяване на микробиома от автоложна FMT", пишат Ян и негови колеги изследователи в своя нов документ. „Вместо да се започне от нулата, съществуващите високостандартни банки за изпражнения могат да бъдат преназначени за идеята за подмладяване на микробиома с автоложна FMT."

Има много проблеми, естествено, включително как да се съхраняват правилно пробите от изпражнения безопасно при дългосрочно криоконсервиране.

Но ако тези проблеми могат да бъдат разрешени – и хората да бъдат убедени да съхраняват изпражненията си в банка – бихме могли да видим една смела нова визия за самодарени медицински терапии в бъдеще.

„Автоложните FMT имат потенциал да лекуват автоимунни заболявания като астма, множествена склероза, възпалителни заболявания на червата, диабет, затлъстяване и дори сърдечни заболявания и стареене", подчертава съавторът и епидемиолог Скот Вайс (Scott T. Weiss) от Харвардския университет.

„Надяваме се, че този документ ще предизвика някои дългосрочни изпитания на автоложни FMT за предотвратяване на заболявания."

Справка: Rejuvenating the human gut microbiome
Shanlin Ke, Scott T. Weiss, Yang-Yu Liu
Trends in Molecular Medicine, Published:June 30, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.molmed.2022.05.005 

Източник: Experts Say We Should All Be Storing Our Poo in a Bank, And Here's Why
PETER DOCKRILL, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Блейк7

01.07 2022 в 10:35

Айде бе, значи освен кръводарители скоро ще има и кампании за лай*о дарители? - майтапя се, но дано наистина има потенциал в такъв род терапии.