Екзотични черни дупки могат да се превръщат в свръхфлуидни

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 януари 2017 в 12:00 4892 0

Черните дупки се възприемат като странни, ненаситни чудовища. Но те могат теоретично да бъдат и още по-странни. Симулации на черни дупки показват първите свръхфуидни образци, разказва NewScientist.

Резултатите от симулациите на такива екзотични черни дупки от изследването на астрофизика Робърт Ман (Robert Mann) и екипа му от Университета на Ватерло (Канада) са публикувани в Physical Review Letters.

Свръхфлуидността е състояние на материята на границата между течност и газ. Свръхфлуидите нямат вискозитет и електрическо съпротивление - те могат да текат безкрайно, дори нагоре, без да изпитват никакво триене. Те могат да проникват например през стъкло и имат напълно равномерна температура.

Това състояние на материята е изключително трудно да се наблюдава. В лабораторни условия е получен само свръхфлуиден хелий при температури, близки до абсолютната нула.

Авторите на новото изследване моделират теоретична черна дупка, която се променя по начин, математически идентичен с това, което се случва с течния хелий, когато се превръща в свръхфлуид.

Това е един екзотичен модел на черна дупка, който може да съществува в някое пространство-време с по-висока размерност, със свойства, силно различаващи се от нашите. При определени условия (вероятно не в нашата Вселена), гравитационните взаимодействия на материята могат да доведат до свръхфлуидност дори в голям брой черни дупки.

"Може да се предположи, че тези условия могат да бъдат изпълнени в нашата Вселена, но по-скоро - не," коментира Робърт Ман.

Но дори в този случай, симулацията е полезна за науката.

"Това може да ни каже нещо за свръхфлуидите, което не може да се изчисли чрез други методи, така че това е също вълнуващо", обяснява Джени Трачен (Jennie Traschen) от Университета на Масачузетс Амхърст.

И обратното - изучавайки свръхфлуидите може да разберем как черните дупки се държат при различни температури и налягания. 

Моделирайки с помощта на една загадка друга, изследователите се доближават и до разбирането и на двете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !