Епидемия от жълта треска в Ангола показва опасността от недостига на ваксини

Никола Кереков Последна промяна на 06 април 2016 в 14:10 5114 0

Кредит JOOST DE RAEYMAEKER

Военни от Ангола прилагат ваксината срещу жълта треска на пазар в Луанда през февруари тази година.

Наскоро избухналата епидемия в столицата на африканската държава е изчерпала напълно световните запаси на ваксина срещу жълта треска, а заболяването продължава да се разпространява и в други части на Ангола и в други африкански държави. Прехвърлянето на епидемията в Азия според експерти би довело до катастрофална епидемия, която няма да може да се контролира поради недостиг на ваксини.

Трима човека облечени в светлосини пластмасови костюми и очила оформят нещо като човешки конвейер за пилешки ембриони. Първият взима статив с яйца, които са инжектирани с вирусен щам, използван за производството на ваксина за жълта треска, след което са оставени да се инкубират 4 дни, след което прерязва върха на всяко яйце. Вторият изважда с пинцета ембрионите от яйцата и ги поставя в голямо шише. Последният човек добавя някаква течност в шишето и смила ембриона до гъста, червена каша съдържаща милиони отслабени вирусни частици.

Крайния резултат на тази процедура, която се повтаря десетки пъти всяка седмица в Институт Пастьор в Дакар е високоефективна ваксина, която осигурява доживотен имунитет към жълта треска. Но 80-годишния процес определено e изостанал технологично и е трудно да се извършва в големи мащаби. И това е на път да се превърне в голям проблем, поради факта, че голямата епидемия на жълта треска, която започна в Луанда, столицата на африканската държава Ангола през декември 2015 г., изпразни напълно световните стратегически запаси от ваксината.

Институт Пастьор, който произвежда около 10 млн. дози годишно, е един от общо само 4-те места по света, където се произвежда ваксината за жълта треска, заедно с две правителствени фабрики в Русия и Бразилия и френската фармацевтична компания Saoni Pasteur. Тяхната обща продукция не може да задоволи нуждите на света, а епидемията в Ангола е влошила допълнително положението. Друга голяма епидемия - например в Азия, където жълтата треска никога досега не е предизвиквала голямо избухване на болестта - може да се окаже напълно невъзможна за контролиране, смята Джак Уудал (Jack Woodall), пенсиониран вирусолог от Лондон, който преди е работил в Центровете за контрол на заболяванията и превенция (CDC) и Световната здравна организация (СЗО). "Мразя да играя ролята на алармист," твърди Уудал, който също е модератор към Програмата за мониторинг на появата на заболявания, он-лайн система за алармиране в случай на епидемии. "Но това е нещо, което силно ме притеснява."

Ваксината е единственото средство срещу жълтата треска, опасен убиец, за който няма лечение, който се предава основно посредством ухапванията на комара Aedes aegypti, известен още с факта, че е основен вектор и за други тропически заболявания като денга и Зика. Повечето инфектирани хора нямат никакви симптоми, но при някои заболяването се проявява с треска, болки в ставите и главоболие. Около 15% прогресират до много по-тежка фаза, при която очите и кожата стават жълти; те също така може да започнат да кървят от очите, носа и устата. Около половината от тези сериозни случаи водят до смърт. Въпреки че жълтата треска е ендемична за голяма част от Латинска Америка, реално Африка понася засега най-тежкия удар на заболяването. Трудно е да се открият надеждни стойности, но изследване публикувано през 2014 г. в PLOS Medicine изчислява, че заболяването убива 78 000 африканци всяка година - въпреки че много експерти твърдят, че тази цифра е прекалено висока.

Пожълтяването и кръвоизливите в очите са едни от най-типичните симптоми на тежката форма на жълтата треска, която се наблюдава при 15% от заразените и която убива половината от тях.

Повече инфекции се случват във или в близост до джунглата, където комарите разпространяват вируса основно между маймуни и понякога заразяват хора. Градските епидемии, като тази в Ангола, може да са много по-сериозни, тъй като комарите могат да пренасят вируса от човек на човек. "Това е момента, в който заболяването наистина може да избухне в епидемия," обяснява Уилиам Переа (William Perea) от Отдела за контрол на епидемичните заболявания към СЗО в Женева, Швейцария. Досега Ангола има 490 потвърдени случая и 198 смъртни случая, но експертите твърдят, че реалния брой на заразените може да е поне 10 пъти по-голям. "Не сме имали такава епидемия от много години насам," добавя Переа.

Голяма имунизационна кампания е започнала през февруари тази година и вече е достигнала почти 6 милиона ваксинирани от общо 7,5 милионното население на Луанда. Но оттогава заболяването се е разпространило в 6 от 18-те провинции в държавата, а глобалния запас от 6 милиона ваксини вече е изчерпан. "Това определено е критична ситуация," споделя Мелиса Малхаме (Melissa Malhame) от GAVI, базирана в Женева организация, резултат от партньорство между частни фирми и обществени организации, която се стреми да повиши нивата на имунизации в бедните страни. 

Битката срещу жълтата треска вече е разстроила глобалната наличност на ваксината. Много страни са направили ваксината част от рутинния си имунзационен календар за деца, а в същото време са стартирани мащабни кампании за ваксинация на все още неваксинираните. Спешния детски фонд на Обединените Нации докладва, че миналата година организацията се е нуждаела от 42% повече ваксини за следващите 3 години отколкото са били налични. Доклад от 2013 г. обобщава общото производство за 2009 г. на 75 млн. дози, което е повишаване с 30 млн. спрямо 2000 г., но все пак значително по-малко от 105-те млн. дози, от които се нуждаем тази година. Точното годишно производство днес не е известно, но то е вероятно някъде около 80 млн. дози, твърди Том Монат (Tom Monath), вирусолог, изучаващ жълтата треска от десетилетия, който в момента работи в NewLink Genetics - биотехнологична компания в Еймс, Айова. Влошавайки допълнително нещата, фабриката в Дакар смята да преустанови работа за 5 месеца поради планирано обновяване. 

В дълготраен план нещата може да се подобрят. Търсенето на ваксината би трябвало да спадне през следващите години, след като държавите наваксат с имунизационните си кампании. Институт Пастьор строи нова фабрика в Диамниадио, на около 30 км. от Дакар, която може да утрои продукцията до 2019 г. Sanofi Pasteur също строи нова фабрика във Франция.

Междувременно СЗО призовава Ангола да ваксинира само районите, където има активно предаване на жълтата треска. Но инфектирани пътници вече са пренесли заболяването от Ангола към три други държави в Африка, включително Демократичната Република Конго. Ако заболяването започне да се разпространява в столицата, Киншаса, това може да има катастрофални последствия, смята Монат.

"Смятам че всички специалисти в областта споделят мнението, че към момента има реална опасност за избухване на голяма епидемия на жълта треска, която би била неконтролируема," твърди медицинския ентомолог Пол Райтер (Paul Reiter) от Институт Пастьор в Париж. "Това е бомба със закъснител." Една от мерките, които може да се предприеме е да се намали дозата на ваксината, смята Монат. Няколко изследвания са показали, че само една пета или дори една десета от сегашната ваксина може да е достатъчна, за да се предпазят хората.

Разпространяване в Азия е най-кошмарният сценарий за експертите по жълта треска. В Ангола живеят много китайски работници и в поне 6 случая те вече са пренесли вируса в Китай. Пет от тези случаи били в Пекин, където няма комари Aedes aegypti, така че там заболяването не може да се разпространява. Но комарът се среща често в южната част на Китай и на други места в Азия - а там има много уязвими хора. Странно, но досега жълтата треска никога не е предизвиквала епидемия в Азия.

Може би Азия просто е имало невероятен късмет. "Не се е случвало до сега, но дали това не значи че няма да се случи и сега?" се пита Переа. "Никой не знае."

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !