Евтин генеричен антидепресант може да намали тежестта на Covid-19, установява проучване

Ваня Милева Последна промяна на 29 октомври 2021 в 00:00 12763 0

Това изображение с електронен микроскоп от 2020 г., предоставено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести - Rocky Mountain Laboratories, показва вирусни частици SARS-CoV-2, които причиняват COVID-19, изолирани от пациент в САЩ, излизащи от повърхността на клетки, култивирани в лаборатория Според проучване, публикувано в The Lancet Global Health в сряда, 27 октомври 2021 г., Fluvoxamine, евтин антидепресант, намалява нуждата от хоспитализация сред високорискови възрастни с COVID-19. Кредит: NIAID-RML

Евтин антидепресант намали необходимостта от хоспитализация сред високорискови възрастни с COVID-19 в проучване, търсещо съществуващи лекарства, които биха могли да бъдат пренасочени за лечение на коронавирус.

Изследователите са тествали лекарството, използвано за депресия и обсесивно-компулсивно разстройство, тъй като е известно, че намалява възпалението и изглежда обещаващо в по-малки проучвания.

Те споделят резултатите с Националния институт по здравеопазване на САЩ, който публикува насоки за лечение, и се надяват на препоръка на Световната здравна организация.

„Ако СЗО препоръча това лекарство, ще видите, че ще се разпространи много“, коментира съавторът на изследването д-р Едуард Милс (Edward Mills) от Университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио, добавяйки, че за много бедни нации лекарството е лесно достъпно. "Надяваме се, че ще доведе до много спасени животи."

Хапчето, наречено флувоксамин, ще струва $4 за курс на лечение на COVID-19. За сравнение, интравенозната терапия с моноклонални антитела (известна също с търговската си марка REGEN-COV) струва около 2000 долара, а експерименталното антивирусно хапче на Merck за COVID-19 е около 700 долара на курс. Някои експерти прогнозират, че в крайна сметка ще бъдат използвани различни лечения в комбинация за борба с коронавируса.

Лекарството, продавано под търговската марка Luvox, представлява селективен инхибитор на обратно захващане на серотонин (SSRI), но то може да повлияе на възпалението, отбелязва д-р Анджела Райерсен (Angela Reiersen), доцент по психиатрия във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, която работи по изследването, публикувано в The Lancet Global Health.

Изследователите са тествали антидепресанта сред близо 1500 бразилци, наскоро заразени с коронавирус, които са били изложени на риск от тежко заболяване поради други здравословни проблеми като диабет.

„Флувоксаминът може да намали производството на възпалителни молекули, наречени цитокини, които могат да бъдат предизвикани от инфекция със SARS-CoV-2“, обяснява Райерсен. Лекарството може също да намали кръвните тромбоцити, което може да повлияе на ефектите на съсирването при коронавирусната инфекция.

Райерсен и колегите й дават на 741 доброволци с Covid-19 100 мг флувоксамин два пъти дневно в продължение на 10 дни, докато 756 доброволци получават плацебо.

Сред пациентите, получили флувоксамин, 79 - или около 11% - не са се нуждаели от лечение в спешно отделение или болница в сравнение с почти 16% от тези, получили плацебо. Това е 5% намаление на абсолютния риск и 32% намаление на относителния риск.

Остават въпроси относно най-доброто дозиране, дали пациентите с по-нисък риск също могат да се възползват и дали хапчето трябва да се комбинира с други лечения.

По-големият проект разглежда осем съществуващи лекарства, за да се разбере дали могат да работят срещу пандемичния вирус. Проектът предстои да тества лекарство за хепатит, но всички останали - включително метформин, хидроксихлорохин и ивермектин - не са успешни.

Евтиното генерично лекарство и хапчето срещу COVID-19 на Merck действат по различни начини и „може да се допълват“, подчертава д-р Пол Сакс (Paul Sax) от Медицинския факултет на Харвард, който не е участвал в проучването. По-рано този месец Merck помоли регулаторите в САЩ и Европа да разрешат тяхното антивирусно лекарство.

Справка: Gilmar Reis et al, Effect of early treatment with fluvoxamine on risk of emergency care and hospitalisation among patients with COVID-19: the TOGETHER randomised, platform clinical trial, The Lancet Global Health (2021). DOI: 10.1016/S2214-109X(21)00448-4

Източници:

Cheap antidepressant shows promise treating early COVID-19
Carla K. Johnson, medicalxpress

Cheap, generic anti-depressant may reduce severe Covid-19 disease, study finds, Maggie Fox, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !