07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ФНИ представя проекти за върхови български научни изследвания на Софийския фестивал на науката 2021

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 май 2021 в 12:19 15400

На 15 и 16 май 2021 г. Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) традиционно се включва с двудневен щанд в Софийския фестивал на науката, който ще се проведе в София Тех Парк, сграда „Джон Атанасов“.

На щанда на ФНИ, разположен в зона „Наука“ на Форум ниво 1, всеки посетител ще може да се запознае с дейността на Фонда, който подкрепя финансово проекти на български учени, работещи в университети, научни институти и организации, занимаващи се с научно-изследователска дейност. Периодично на щанда ще гостуват и бенефициенти на ФНИ – учени, които са ръководители на проекти, подкрепени по Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ННП „ВИХРЕН“), аналог на конкурсите на Европейския изследователски съвет (ERC), и на Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (ННП „Петър Берон и НИЕ“), аналог на дейностите по програмите „Мария Склодовска-Кюри“ на РП „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия (ЕК).

Сред част от темите на проектите, чиито ръководители ще гостуват на щанда на ФНИ, са: равен и справедлив достъп до образование; по-ефективни батерии; ускоряване и прецизно насочване на химичните реакции; подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми чрез 3D-модели; създаване на активни микро и наночастици с приложение във фармацията и медицината; изследвания на слънчеви изригвания с помощта на нови наблюдения, моделиране, и изкуствен интелект и др. Всеки посетител ще може да зададе лично своите въпроси на българските учени и да разбере повече за тяхната работа.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и изисквания.

Повече информация и новини за актуални конкурси на ФНИ можете да откриете на официалния сайт на Фонда: www.fni.bg 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.