Формулата за успех на олимпийския отбор по химия

Да бъдеш откривател – това е тръпката!

НАУКА ОFFNEWS Последна промяна на 06 юли 2016 в 13:00 5379 0

Кредит Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки

„Да бъдеш откривател – това е тръпката!“ с тези думи започва разговора с олимпийския отбор по химия, който се подготвя за предстоящата олимпиада с добро настроение и експерименти, които вероятно много от нас мечтаят да опитат лично.

Тази година Кръстьо Велинов, Борис Борисов, Любен Бориславов и Янислав Данчовски ще се отправят към Грузия за Международната олимпиада по химия, която ще се проведе от 23 юли до 1 август. Четиримата са един отбор за първи път, но признават, че се познават от години в различни състезания. Всеки от тях има своя формула за света, науката и съчетаването на различни любими неща с голямата тема – химията.

Въпреки разнообразните възможности, които се появяват пред току що завършилите Борис, Любен и Янислав, тримата са категорични, че искат да останат в България и да се занимават с научна дейност. Кръстьо има още година до завършването, но мечтае за медицина и развитието като лекар именно тук.

„Камъкът си тежи на мястото. Когато човек има необходимите мотивация и умения, нещата се случват!“, споделя Янислав, който е убеден, че у нас възможностите не са по-малко, стига човек да работи за постигането на целите си. „Вълнуващо е как толкова много знания и труд са концентрирани в това да правят човешкия живот по-добър“ добавя той, докато Борис намира своята метафора: “Науката прилича на различни фенери, които осветяват заобикалящия ни свят“. Когато състезателите се връщат към първите срещи с химията, си припомняме колко забавна е всъщност тя.

„Когато бях в 8 клас, бяха много популярни миризливите бомбички. Разпръснахме ги на два етажа и всичко замириса на сяра. Това е най-голямата противообществена проява, свързана с химията. Запалих доста хора, които разбраха, че освен да мирише, химията може да създава и проблеми“, разказва Янислав, докато Любен си припомня за първата детска лаборатория, която създава вкъщи. „Сглобявах електронни прибори, сред които използването на микро контролери“, разказва той, като разяснява, че едно от младежките му постижения е изобретяването на радио станция за водене на комуникация на 27 мегахерца.

За хората, които не са сигурни в стойността на науката, отборът по химия има готов отговор – „Стойността на някои химически вещества е 900 евро за грам, докато за златото е едва 45 евро“. Сред любопитните факти се нареждат и другите увлечения на четиримата млади учени, сред които дългите пътувания, поетите романтици и тениса.

Не крият, че олимпиадата е свързана с голяма подготовка и стрес, но също така, че има много забавни моменти и невероятни срещи със състезатели от цял свят. Четиримата вече се подготвят за следващата такава, а настроението с предстоящата олимпиада определят с една дума – „Оптимистично!“. 

„Пожелавам си да се върнем здрави! Надявам се децата да спечелят медали, за да видят резултатите от своя труд!“, коментира доц. Донка Ташева, която е ръководител на олимпийския отбор заедно с доц. Пенка Василева. Националният отбор по химия от 2013 г. насам се подготвя в специално създадената олимпийска лаборатория във Факултета по химия и фармация на СУ. Лабораторията е оборудвана с модерна техника, която позволява олимпийците да се подготвят качествено за изключително трудните практически задачи на олимпиадата. Лабораторията бе създадена по проект на СРООПН и финансирана от Фондация „Америка за България

Адриана Татарова, координатор на мрежата от възпитаници - СРООПН

Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас.

От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 794 медала - 129 златни, 233 сребърни и 332 бронзови - от най-престижните международни олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !