29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Франция напълно забрани добива на нефт и фракинга

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 декември 2017 в 11:48 123811

Френският парламент наскоро одобри закон за пълна забрана на добива на нефт и газ в рамките на всяка от териториите на Франция. В началото на 2040 г. фракингът, както и други методи за извличане на петрол и газ, ще бъдат забранени в цяла Франция.

Дотогава няма да се дават нови разрешителни за добив на изкопаеми горива във Франция. Въпреки че този закон очертава решимостта на Франция да предприеме действия срещу изменението на климата, това е предимно символичен жест. Франция внася 99% от нефта и газта, които да консумира, така че се извлича незначително количество от нейната територия. Франция добива около 815000 тона петрол годишно, което в добиваното количество за няколко часа в Саудитска Арабия.

Въпреки че този закон, няма да има кой знае какво пряко въздействие върху емисиите на парникови газове, френските законодатели се надяват, че този ход ще вдъхнови други европейски страни да поемат подобни ангажименти. Депутатът социалист Делфин Бато (Delphine Batho) заяви пред The Guardian, че се надява забраната ще бъде "заразна".

Ефектът на закона ще се почувства най-силно във Френска Гвиана, френска южноамериканска територия, където има по-съществен добив на петрол.

Френският президент Емануел Макрон се стреми да се направи Франция световен лидер на борбата срещу изменението на климата. След като Съединените щати се оттеглиха от световната сцена, Франция излезе напред. Макрон дори стигна дотам, че да предлага грантове за климатолози от американски институции, които правят изследвания за правителство.

Самата Франция предприема редица действия срещу измененията на климата. Автомобилите на газ и бензин ще бъдат забранени във Франция от 2040 г., а правителството работи за промяна на енергийната икономика от използване на изкопаеми горива и ядрена енергия към чиста енергия от възобновяеми източници.


reKontra
Рейтинг : 7551
24.12 2017 в 16:24 1
+ 0
- 12
Точно така трябва. Френските политици мислят за народа. Българските мислят за г@зовете си.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.