03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Генератор, който се задвижва само от изпарението на водата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 юни 2015 в 00:48 35790

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк представиха играчка кола, която се движи благодарение на естественото изпарение на водата и светодиодна лампа, която работи за сметка на същия източник на енергия.

Устройството генерира електричество от енергията, произведена от бактериални спори, известни като (Bacillus subtilis), които силно реагират при промяна на относителната влажност.

Спорите се разширяват, когато абсорбират вода и се свиват, когато е сухо. Чрез промяна на влагата във въздуха, която се получава от изпарение, се контролира реакцията на спорите, а енергията на тези разширения и свивания се използват от устройството, за да се задвижи ротационен или бутален двигател.

Описание на изобретението е публикувано във вторник в списанието Nature Communications, съобщава сайтът на MIT Technology Review.

Идеята възниква от изследванията на механичните свойства на спорите на Subtilis, които могат да съществуват в латентно състояние в продължение на стотици години. "Хрумна ми колко изумително много механична енергия може да притежават" - разказва Йозгюр Сахин (Ozgur Sahin), доцент по биологични науки в университета и водещ автор. 

Генераторът, разработен от учените, открива перспективи за развитието на нови начини за производство на енергия от възобновяеми източници. "Ние знаем, че може да се направи 100 пъти по-мощен от решаването на редица проблеми" - заявява Сахин.

Според авторите, в бъдеще ще бъде възможно да се развие тази технология, така че да може да се получава енергия от естественото изпарение на езера и океани. "Водата иска да се изпарява, това е естественото й желание. Всичко, което ние направихме, е това желание се трансформира в полезна работа", - казва Сахин.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.