Глобалното затопляне може да намали въглеродните емисии

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 януари 2019 в 12:27 4664 0

Кредит pxhere

Станаха известни резултатите от експеримента за моделиране на въглеродния цикъл в тропическите гори при повишени температури.

Противно на прогнозите на повечето климатични модели, количеството въглерод, отделяно под формата на въглероден диоксид, намалява, а не се увеличава.

Резултатите са представени на конгреса на Американското геофизично общество, накратко докладвани в блога на събитието.

Тропическите гори съдържат около една трета от целия въглерод на планетата и две трети от биомасата на земната повърхност. Според повечето климатични модели, тъй като климатът се затопля, органичните вещества в тропическите гори ще започнат да се разлагат по-бързо, което ще доведе до допълнително количество въглероден диоксид в атмосферата и ускоряване на глобалното затопляне.

В рамките на новото изследване учените решават да проучат емпирично реакцията на тропическите гори на затоплянето на климата. Те изкуствено повишават температурата на участък от горските територии в Пуерто Рико с четири градуса, използвайки инфрачервени нагреватели и наблюдават скоростта на преработката на биомасата. Оказа се, че тя се забавя, което не само не освобождава допълнителен въглероден диоксид, но може да доведе и до натрупване на органични утайки, предимно паднали листа на повърхността на земята. Това ще предотврати навлизането на въглерод в почвата, което е от съществено значение за жизнената дейност на микробите, които помагат на дърветата да растат.

"Очаквахме микробите да започнат да работят по-бързо, тъй като метаболизмът им се ускорява с покачването на температурата", разказва водещият автор Стефани Роу (Stephanie Roe) от Университета на Вирджиния (САЩ). "Но в действителност открихме обратен ефект".

Учените обясняват това с влиянието на промените във влажността, която спада средно с 38%. Авторите отбелязват, че екстремните метеорологични явления, като тропическите бури, честотата на които трябва да се увеличи при затоплянето на атмосферата, допълнително засилват ефекта, тъй като чупят върховете на дърветата и позволяват на слънчевите лъчи да проникнат по-близо до повърхността и да изсушат горския подлес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !