30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Големите бели акули изчезват около Кейптаун. Виновен може би е друг хищник

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 ноември 2020 в 09:57 55730
Голяма бяла акула (Carcharodon carcharias) около бреговете на ЮАР. Снимка: Wikimedia commons CCA 2.0 Generic/ Hermanus Backpackers

Съществуват подозрения, че косатки стоят зад изчезването на голям брой големи бели акули край бреговете на Кейптаун през последните няколко години, се съобщава в доклад, публикуван от правителството на Южна Африка.

Преди това обвинението за изчезването на големите бели акули от крайбрежните обекти Фолс бей и Гансбаай падаше върху незаконния лов и прекомерен риболов, наред с други причини.

Но резултатите от проучване, проведено от екип от девет местни и международни експерти, назначен от правителството, предполагат, че виновници могат да бъдат косатките, след като двойка от животните са забелязани за първи път в района през 2015 г.

Изследователите обясняват, че "са намерили доказателства за причинно-следствена връзка между появата на няколко косатки, които са специализирани в лова на бели акули".

Броят на големи бели акули в района не е известен, но наблюдателите първоначално съобщават за рязък спад през 2017 г., а след това и продължително отсъствие на вида.

Останките на пет големи бели акули, убити от косатки, са открити в района на Гансбаай през 2017 г.

Друга акула, убита по подобен начин, е намерена на плаж тази година и е възможно да има много повече, смята морският биолог, участвал в проучването, Алисън Кок (Alison Kock) по време на представянето на доклада.

"Всеки път, когато това се случва, има незабавен спад и отсъствия в наблюдението на белите акули", обяснява Кок, допълвайки, че "все още нямаме всички отговори".

Големите бели акули са голяма туристическа атракция в Южна Африка - те могат да бъдат гледани от лодки или дори от клетки, спуснати във водата.

Източник: Science alert - Great White Sharks Are Disappearing From Cape Town. A Predator Might Be To Blame


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.