Грамадни "крокодили на терора" с големи зъби са можели да убият и динозавър

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2020 в 10:05 10252 0

Кредит Тайлър Стоун

Художествена интерпретация на гигантския крокодил.

Ново изследване, публикувано в списание Vertebrate Paleontology, открива група древни "крокодили на терора" с дължина десет метра и зъби "с размера на банани". Тези огромни зъби са позволявали на древните крокодили да повалят дори най-големите динозаври и са били най-големият хищник в своята екосистема и вероятно най-големият род крокодили, съществували някога.

Изследваният род е Deinosuchus и изследването описва два вида - Deinosuchus hatcheri и Deinosuchus riograndensis. Тези праисторически чудовища са живеели в западната част на Северна Америка от Монтана до Северно Мексико и със своята дължина от 10 метра вероятно са надминавали и най-големите хищни динозаври, живели по тяхно време на Земята преди 75 до 82 милиона години.

Предишни изследвания прокарват идеята, че Deinosuchus са се хранили с динозаври, основавайки се на морфологията на черепа им и начинът, по който зъбите им съответстват на следи от захапване върху фосили на динозаври. Новото изследване, ръководено от д-р Адам Косет (Dr Adam Cossette) от Технологичния институт на Ню Йорк със съавтор Стефани Дръмхелър-Хортън (Stephanie Drumheller-Horton), палеонтолог от Университета на Тенеси, разкрива, че Deinosuchus наистина са имали способността да счупят костите на динозавър.


Части от кости на челюстта на Deinosuchus riograndensis. Кредит: Adam P. Cossette & Christopher A. Brochu, Vertebrate Paleontology 2020

Анализирайки нови образци, изследването показва, че Deinosuchus е бил опортюнистичен хищник, чийто огромен размер предполага, че всичко в полезрението му би послужило за храна. Фосилните доказателства разкриват следи от зъбите на D. riograndensis върху всичко от черупки на костенурки до динозавърски кости. Проучването описва и вида Deinosuchus schwimmeri, който е живял през същия период, но по атлантическото крайбрежие от Ню Джърси до Мисисипи.

И докато името на рода се превежда като "крокодил на терора", Deinosuchus са били по-близко свързани с алигаторите. Морфологията на черепа е объркваща, тъй като не прилича на никое друго животни с дълга широка муцуна с голям объл връх. Причината тази необичайна форма да не е позната е, че никой от съвременните видове крокодили няма подобна, с която да се сравни.

Части от череп на Deinosuchus schwimmeri. Кредит: Adam P. Cossette & Christopher A. Brochu, Vertebrate Paleontology 2020

"Deinosuchus е бил гигант, който сигурно е тероризирал динозаврите, дошли до водата да пият", обяснява д-р Косет. "Досега цялото животно не беше познато. Тези нови образци, които изследвахме разкриват особен, чудовищен хищник със зъби с размера на банани".

"Имал е два големи отвора на върха на муцуната пред носа... Тези отвори са уникални за Deinosuchus и не знаем за какво са служели, надяваме се бъдещи проучвания да ни помогнат да разгадаем тази мистерия и да научим повече за тези удивителни същества".

Източник: IFLScience - 10-Meter "Terror Crocodiles" Had Teeth The Size Of Bananas And Chowed Down On Dinosaurs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !