06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гръцките учени са загубили достъп до чужди публикации

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юли 2015 в 07:59 36913
Снимка: lib.eap.gr

Гръцкият портал HEAL-Link (Hellenic Academic Libraries Link), който публикува електронни версии на научни списания от 27 издателства от цял свят, като Elsevier и Springer, няма да получава повече финансиране от правителството и заради това е спрял безплатния достъп до новите научни статии.

Подробности разказва списание Nature.

HEAL-Link ще продължи да осигурява достъп до архивните броеве на списанията. Но с новите положението е по-сложно - някои издатели са се съгласили още три месеца да ги изпращат безплатно, но не всички са толкова щедри.

Това е лоша новина за гръцките учени, най-вече за тези, които работят в университетите.

"HEAL-Link е от жизнено важен за университетите, които рядко имат пари за абонамент за научни списания," - заяви молекулярният биолог Нектариос Тавернаракис (Nektarios Tavernarakis), директор на Института по молекулярна биология и биотехнологии (IMBB) в Ираклион и професор от университета в Крит. Той добави, че IMBB, както и други независими изследователски институти в Гърция, са по-малко зависими от HEAL-Link, защото имат отделни абонаменти за международни научни списания, които са важни в тяхната област.

Представител на HEAL-Link, разказва пред Nature, че елекронната им библиотека в продължение на няколко години е на ръба на оцеляването. Гръцкото правителство я финансира отчасти със собствени пари, отчасти от фондовете на ЕС за регионално развитие. И по-рано това финансиране е било нередовно, но сега е спряло напълно, а да се възстанови бързо, няма надежда.

Между другото, в такава ситуация са и други гръцки академични институции. Например, същият IMBB не е получил от държавата през 2015 г. нито едно евро и сега живее на вътрешни резерви. Учените също така се опасяват, че заради забраната за превод на пари в чужбина, която влезе в сила на 29 юни, те няма да могат да закупуват оборудване и материали за работата си.

Финансовите проблеми на Гърция са известни на всички. На 1 юли тя обяви дефолт или невъзможност за изпълнение на задълженията си към Международния валутен фонд, а всички банки в страната бяха затворени. Дали ще остане Гърция в еврозоната, ще се реши на референдум, който ще се проведе вдругиден, 5 юли.


Стефан 03.07 2015 в 20:21 3
+ 0
- 0
До гробищата? Не е безплатен.
Ваня 03.07 2015 в 17:15 2
+ 0
- 0
Не си прав, Стефане. Знам със сигурност, че институтите към БАН имат безплатен достъп.
Стефан 03.07 2015 в 16:49 1
+ 0
- 0
Не думай. Тц-тц-тц ...
Ми като в България е така от 90-та, същия тоя Нейчър завайка ли се тогава?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.