Гренландската акула може да живее повече от 400 години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 10:00 16859 0

Кредит ourplnt.com

Най-дълго сред гръбначните живее гренландската акула - повече от 400 години, а периодът на полова зрялост при женските настъпва на 156-годишна възраст, пише Real Clear Science.

Едно ново изследване от Университета на Копенхаген, потвърдило тези данни, е публикувано в Science.

Гренландската акула (Somniosus microcephalus), известна още като полярна акула е от семейство Somniosidae. Това е една от най-големите акули, с размери, сравними с тези на голямата бяла акула. През 1930 г. морски биолози предполагат, че възрастта на тези животни може да достигне до 400 години, на базата на скоростта на растежа на тялото - около един сантиметър на година, а дължината на възрастните достига 5-7 метра. 

В новото изследване учените се опитали да уточнят продължителността на живота на полярните акули. Авторите са използвали радиовъглеродния анализ върху образци на очни лещи на гренландски акули, уловени в региона по-рано във водите на Гренландия в Северния Атлантик. 

Радиовъглеродният анализ е насочен към идентифициране в тялото на акулата на въглерод-14 - радиоактивен изотоп, който се е запазил във водната среда след две изпитания на атомни бомби - в средата на 1950-те и началото на 1960-те години. Според концентрацията на изотопа в инертни тъкани като лещата, може да се разбере приблизителната възраст на акулите. 

Отправна точка е фактът, че две от изследваните акули с дължина по-малко от 2.2 метра са родени след 60-те години, една - около 1963 година. Въз основа на това изследователите изградили крива на растежа, за да определят възрастта на други екземпляри, в зависимост от дължината на тялото. Най-възрастната акула в момента на смъртта си е била около 392 години, плюс-минус 120 години. Бременните акули, които имали средна дължина от четири метра - най-малко 150 години. А според wikipedia има гренландски акули, които достигат 8 метра.

Графиката показва приблизителната рождена дата за всякa акула отделно. Източник: Julius Nielsen et all/Science

Според авторите дълголетието на акулите се дължи на ниската температура на водата, която обитават в Арктика. Тези условия забавят растежа и биохимичните процеси на тялото. Освен това по-ранни изследвания са показали, че студът може да активира "антиейдж" гени, които стимулират сгъването на протеините за отделяне на молекулите, които увреждат ДНК и по-добре се борят с инфекциите.

Преди за най-стари гръбначни животни в света са смятани за гренландските китове, като максималната им регистрирана възраст е 211 години.

През юли 2015-та е открит нов вид черен корал в Тихи океан на възраст 4000 години, най-старият морски организъм на планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !