05 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хиляди древни ислямски гробници са загадъчно подредени в „галактически“ модели

Статистически методи, предназначени за космология, разкриват, че разположението на гробниците в Судан в продължение на хилядолетия, се определя от околната среда и социалните фактори.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 юли 2021 в 00:01 186190

Пейзажни гледки на разпръснати куби (термин, който се отнася до ислямските гробници и светилища в панарабския свят) около Джебел Маман. Кредит: Stefano Costanzo ( CC-BY 4.0 )

Суданските ислямски гробници са подредени според мащабни фактори на околната среда и някои социални фактори, създавайки модел на разпределение, подобен на галактика, според проучване, публикувано на 7 юли 2021 г. в списание PLOS ONE от Стефано Костанцо (Stefano Costanzo) от университета в Неапол „L'Orientale“ в Италия и колегите му.

Районът Касала в източен Судан е място с голям набор от погребални паметници, от ислямски гробници на съвременни хора от народа Беджа, обитаващи Судан, Египет и Еритрея, до древни надгробни могили на хиляди години. Археолозите не очакват тези паметници да са разположени на случаен принцип - тяхното разпространение е вероятно повлияно от геоложки и социални фактори. Разкриването на моделите на погребалния пейзаж може да даде представа за древните културни практики на хората, които са ги построили.

В това проучване Костанцо и колегите му събират набор от данни за над 10 000 погребални паметника в региона, разпределени на над 4000 км 2 , идентифицирани чрез работа на терен и дистанционно с помощта на сателитни изображения. След това те анализират подреждането на тези участкеци, използвайки клъстерния модел на Нейман-Скот (Neyman-Scott Cluster model), първоначално разработен за изследване на пространствените модели на звездите и галактиките. Този модел разкри, че точно както звездите се струпват около центрове с висока гравитация, погребенията в Касала се струпват със стотици около централни "родителски" точки, които вероятно представляват по-стари важни гробници.

1195 "куби" около и на върха на малък скалист хълм. Кредит: Costanzo et al., PLOS One, 2021

Авторите предполагат, че по-мащабното разпределение на гробниците се определя от околната среда, като зоните с „висока гравитация” се центрират върху региони с благоприятен ландшафт и налични строителни материали. Изглежда, че разпространението в по-малък мащаб е социален феномен, като гробниците често се изграждат в близост до по-стари паметници, евентуално включващи неотдавнашни семейни погребения или по-древни погребения с традиционно значение.

За първи път се прилага космологичен подход към археологията като нов инструмент, който да отговори на въпроси за произхода на археологическите обекти.

„Международният екип археолози откри екологичните и социални двигатели, които стоят в основата на създаването на монументалния погребален пейзаж в Източен Судан с ново приложение на съвременен геопространствен анализ“ добавят авторите. 

Справка: “Creating the funerary landscape of Eastern Sudan” by Stefano Costanzo, Filippo Brandolini, Habab Idriss Ahmed, Andrea Zerboni and Andrea Manzo, 7 July 2021, PLOS ONE.
DOI: 10.1371/journal.pone.0253511

Източник: Archaeologists Discover That Ancient Islamic Tombs Cluster Like Galaxies, PLOS


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.