Хората са неселявали Америка още преди 30 000 години, твърдят нови проучвания

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 юли 2020 в 00:35 5900 0

Кредит Ciprian F. Ardelean et al. Nature 2020

Различни видове сечива, открити в пещерата Чикихуите в Мексико.

Въпросът кога хората за пръв път достигат до американските континенти е един от най-спорните в антропологията. Сега две нови изследвания, публикувани в Nature, предоставят доказателства, че хора са живели в Северна Америка още преди 33 000 години. 

Това е значително по-рано, отколкото се е смятало досега. Доскорошната представа е, че най-ранните обитатели на двата континента са били единична група, културата Кловис, заселила се на континентите преди около 15 000 - 13 000 години. И докато този период е посочван за значително по-голям от различни археологически изследвания в последните десетилетия, най-разпространената идея в момента е, че това се е случило преди около 16 000 години. Но двете нови изследвания предлагат доказателства, които сочат много по-назад във времето. 

В първото проучване, археолозите описват в детайли разкопки в пещерите Чикихуите в Сакатекас, Централно Мексико, в което откриват около 2 000 каменни инструмента и останки от растения. Датирането на мястото предполага, че пещерата е обитавана от хора сезонно от преди 25 000 до 33 000 години. 

"Тези ранни посетители не са живеели в пещерата постоянно, смятаме, че хората са прекарвали част от годината там като убежище през зимата или лятото или като лагер при лов по време на миграции", обяснява професор Еске Уилерслев (Eske Willerslev) от Колежа Сейнт Джон към Университета Кеймбридж. "Това може да е най-старият хотел в Америка".

Във второто проучване са използвани радиовъглеродни анализи от 42 археологически обекта в Северна Америка и Берингия, ивица суша, свързвала Северна Азия и Северна Америка, докато не бива залята от морето преди около 11 000 години. Заедно с генетичните и климатични доказателства, математически модел показва, че хората вероятно са живеели из Северна Америка преди последния ледников максимум преди около 26 000 до 19 000 години. 

"Широко разпространено е вярването, че първите американци са пристигнали на континента преди 16 000 до 13 000 години", обяснява водещият автор на изследването д-р Лорена Бесера-Валдивия (Lorena Becerra-Valdivia). "Нашите открития дават доказателства за човешко присъствие около 15 000 години по-рано".

Не само новото изследване променя представите за това кога първите хора са пристигнали в Америка, но също оспорва и много идеи за това как са достигнали до континента. Отдавна се твърди, че хората достигат до Северна Америка, преминавайки през сушата на Берингия от земите на съвременна Русия. Наличието на ранни човешки убежища по крайбрежието предполага, че хората са мигрирали по бреговете на Тихия океан. В такъв случай може да се предположи, че е възможно дори по-древни археологически обекти да са съществували някога по бреговете, но оттогава да са потопени от покаченото морско равнище в края на последния ледников период. 

Новите изследвания вероятно ще се сторят противоречиви за много археолози. Някой от данните, използвани във второто проучване са от редица археологически обекти в бразилския щат Пиауи, датирани от преди 20 000 години. Въпреки, че тези места са анализирани от експерти, те все още са широко обсъждани и много смятат, че тази възраст е нереално голяма. 

"Предположението, че датата на първото преминаване е още преди 33 000 години, което е повече от два пъти по-отдавна от съвременно приетите 16 000 години, ще бъде много трудно за приемане от повечето археолози, специализирани в ранна Америка", обяснява Рут Грън (Ruth Gruhn) от Департамента по антропология на Университета в Албърта, която не е част от изследванията, в придружаваща статия, публикувана в Nature. "Без съмнение ще има предизвикателства и подробно анализиране на данните от тези места".

Източник: IFLScience - People Were Living In North America As Early As 30,000 Years Ago, New Studies Reveal

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !