Хормоните увеличават ефекта плацебо

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 14:36 14674 0

Кредит formlessscience.com

Антидиуретичният хормон (или вазопресин) повишава ефективността на приемане на плацебо. Приемането на този хормон ни прави по-склонни да сътрудничим.

Това е установил екип учени от Университета на Мериленд в Балтимор (САЩ), а за изследването, публикувано в списание Biological Psychiatry, разказва списание New Scientist.

В експеримента участват 109 мъже и жени. Всички те са получили умерено болезнени токови удари. На участниците съобщили, че когато видят на екрана зелен цвят, интензивността на удара ще е по-малка, а когато - червен - по-силен. А всъщност интензивността си оставала една и съща. На част от доброволците дали вазопресин, на друга - плацебо под формата на солена вода, на трета - окситоцин, а контролната група не е приемала нищо

Разликата в усещането за болка между случаите с червен и зелен цвят определя силата на ефекта плацебо. Той се проявил у всички участници, но се оказа, че бил най-силен при жените, които приемали предварително вазопресин.

При по-ранни експерименти бе установено, че аналогично действие има окситоцинът, но е доказано, че въздейства само на мъже.

"Ние знаем, че рецепторите за окситоцин и вазопресин са в много близки области на мозъка", коментира Луана Колока (Luana Colloca), която ръководи екипа от Университета на Мериленд в Балтимор.

"При много клинични изпитвания на лекарства за депресия се борим да получим резултати по-добри от плацебо ефекта," - споделя Рене Хърлеман (Rene Hurlemann) от Университета в Бон, Германия. "Някои казват, че антидепресантите не работят, но мисля, че това са глупости". Вместо това, може да бъде манипулирана хормоналната система при някои заболявания като депресия. "Това напълно се пренебрегва в медицинските проучвания", - заяви Хърлеман.

В бъдеще учените може да открият начини да блокират ефектите на хормони като окситоцин и вазопресин при клинични изпитвания или поне да се вземат в предвид и да се сложи край на потенциалното изопачаване на резултатите от проучването, заради пласебо ефекта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !