30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ядрото на Земята се оказа трислойно

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 февруари 2015 в 00:34 80870

Физиците са открили, че ядрото на нашата планета се състои от три отделни слоеве, a не само външна течна и метална вътрешна сърцевина, както се смяташе досега, се казва в статия, публикувана в списание Nature Geoscience.

"Вътрешното ядро ​​е с много малки размери - то е по-малко от Луната, но има много интересни свойства То може да ни каже как се е образувала Земята, да ни разкаже много за нейната ранна история и да разкрие същността на много други геоложки процеси. Точно неговото откриване ни липсваше за да разберем напълно какво се случва в недрата на планетата"- каза Сяодун Сън (Xiaodong Song)  от Университета на Илинойс.

Сън и колегите му са намерени допълнителен слой в ядрото на планетата, изучавайки структурата му със сеизмични вълни, които се генерират в недрата на Земята по време на силни земетресения. Обикновено в такива проучвания геолозите наблюдават първичната вълна, генерирана по време на първия тласък, но авторите на статията са използвали неортодоксален метод и са "прослушали" земните недра използвайки "афтършоковете" - сеизмичното "ехо" от земетресението и вторичните трусове.

Според учените, отклонението от приетите норми е дало неочаквани резултати - по-ясният от обикновено сеизмичен сигнал е показал, че вътрешното ядро ​​на Земята не е гигантска метална топка, както се смяташе досега, а има много по-сложна структура и се състои от две половини, заемащи около половината от вътрешното ядро.

Външната му част има класическите свойства, които се приписват на цялото метално ядро на Земята - неговите кристали са "завъртени" на север и на юг, по протежение на магнитната ос на планетата, а техния химически състав е в съответствие с данните от предишните изследвания.

Дълбоките слоеве на вътрешното ядро изглежда са устроени по съвсем различен начин. Неговите кристали не са обърнати на север или юг, а на изток или на запад и тяхната структура, ако се съди по необичайния характер на взаимодействие със сеизмичните вълни, значително се различава от структурата на материята на външната част от вътрешното ядро. Според изследователите, това показва, че вътрешното ядро ​​на планетата е преминало през няколко етапа на вътрешна геоложката еволюция, подробностите за която планират да изяснят при следващите сеизмологични наблюдения.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.