Японският апарат "Акацуки" засне облачна дъга на Венера

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 15:03 3913 0

Кредит JAXA

След непланираното петгодишно блуждаене японската сонда "Акацуки" се завърна към живот и вече изпраща научни данни.  

Японската космическа агенция JAXA представи първите резултати от анализа на данните, предадени от апарата. На снимките се вижда дъгообразно натрупване на облаци над Венера, които, според учените, се движат в синхрон с повърхността на планетата, съобщава Nature News.

Автоматична космическа сондас "Акацуки", което означава "зора" на японски, стартира на 21 май, 2010 г. и трябваше да излезе на орбита около Венера, за да изучава атмосферата й. Но претърпя авария на двигателя и бе едва след пет години, апаратът успя да се върне на подходяща орбита, за да изпълни мисията си.

Ивици облаци и мистериозната "дъга".

Снимките са направени в инфрачервения диапазон от разстояние 100 000 км от повърхността на планетата. На тях се вижда слой облаци от сярна киселина. Според учения от JAXA Такеши Имамура (Takeshi Imamura), изображението показва, че процесите, стоящи в основата на формирането на облаците на планетата са много по-сложни, отколкото се смяташе досега.

На една от снимките може да се различи едно дъговидно струпване на облаци, което се премества от полюс до полюс в рамките на няколко дни. Според учените то не синхронизира движението си с газообразната обвивка на планетата, а с нейната повърхност. Специалистите на JAXA предполагат, че по движението на облачния пояс може да се съди за особеностите на релефа на планетата, който досега е загадка.

Учените вече изследват Венера с "Aкацуки", но апаратът все още има редица проблеми. Заради удължената орбита и кратко време на сближаване с планета, сондата прави по-нискокачествени снимки, отколкото позволява оборудването й. Това означава, че изследването ще изисква повече време. Освен това една камера не работи, защото не бе предвидена да достига толкова близо до Слънцето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !