02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Юбилейна 10 конференция на Балканския физически съюз BPU 10

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 август 2018 в 14:51 23480

От 26 до 30 август 2018 г. България ще бъде домакин на Юбилейната 10-та Конференция на Балканския физически съюз (BPU 10). Тя ще се проведе в Интер Експо Център в София под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.

Организатор на конференцията е Съюзът на физиците в България. 

Форумът ще бъде открит на 27 август от 9 часа в зала „Витоша“ с тържествено слово на председателя на Балканския физически съюз и на Съюза на физиците в България, академик Александър Г. Петров. Гости на събитието ще бъдат представители на Президентството, на Министерството на образованието и науката и др.

През 1991 г. е поставено началото на традицията да се провежда Балканска конференция по физика на всеки 3 години, като страната-домакин се избира на ротационен принцип. Тя е създадена с цел насърчаване и подобряване качеството на провежданите изследвания и обмен на знания и информация, което да доведе до съвместни изследователски проекти и общи програми между Балканските страни. Днес този научен форум е известен с името Международна конференция по обща физика и е отворен за учени от целия свят.

В Юбилейната конференция BPU 10 ще участват около 420 учени от страните на Балканския регион, Европа и Америка. Сред тях е президентът на Европейското физическо дружество проф. Рюдигер Фос, който ще изнесе лекция на тема “50 години от ЕФД - 50 години в служба на европейската физическа общност“. В програмата са включени 19 научни сесии, тематиките на които обхващат широка област от съвременната фундаментална и приложна физика. Ще бъдат изнесени 42 доклада, представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми, свързани с: научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряване качеството на живот и др.; обучението по физика и неговото финансиране; популяризирането на физическите науки в страните-членки на Балканския физически съюз.

Повече информация за Програмата на BPU 10 можете да намерите на сайта: bpu10.balkanphysicalunion.com


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.