Играта на видео игри има неочакван ефект върху IQ на децата според ново проучване

Ваня Милева Последна промяна на 19 май 2022 в 00:01 14803 0

видео игри

Кредит Wikimedia Commons

Изследователи свързват прекарването повече време в игра на видеоигри с повишаване на интелигентността при децата, което донякъде противоречи на разпространеното мнение, че игрите са лоши за младите умове.

Въпреки че разликата в когнитивните способности е малка и не е достатъчна, за да покаже причинно-следствена връзка, тя е достатъчна, за да бъде забележима, при това в проучването внимателно са взети предвид странични фактори, включително различията в генетиката и социално-икономическия произход на детето.

Междувременно гледането на телевизия и използването на социални медии изглежда не оказват положителен или отрицателен ефект върху интелигентността. Изследването може да се окаже полезно в дебата за това колко време пред екрана е подходящо за младите.

„Дигиталните медии определят съвременното детство, но неговите когнитивни ефекти са неясни и ожесточено обсъждани“, пишат изследователите в публикуваната си в Scientific Reports статия.

„Вярваме, че проучванията с генетични данни могат да изяснят причинно-следствените връзки и да коригират обикновено неотчетената роля на генетичните предразположения."

Изследователите използват архивите за времето, прекарано пред екрана, за 9855 деца в проучването ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development), всички в САЩ и на възраст 9 или 10 години. Средно младежите съобщават, че прекарват по 2,5 часа на ден в гледане на телевизия или онлайн видеоклипове, 1 час в игра на видеоигри и половин час общуване по интернет.

След това изследователите преглеждат данните на повече от 5000 от тези деца две години по-късно. През междинния период тези в проучването, които съобщават, че прекарват повече време от нормалното за видеоигри, са отбелязват увеличение с 2,5 IQ точки над средното увеличение.

Увеличението на IQ точките се основава на представянето на децата по задачи, които включват четене с разбиране, визуално-пространствена обработка и задача, фокусирана върху паметта, гъвкавото мислене и самоконтрола.

Важно е да се отбележи, че макар проучването да разглежда само деца в САЩ и не прави разлика между видовете видеоигри (мобилни срещу конзолни игри), то все пак е ценна информация за игрите и IQ – и подкрепя идеята, че интелигентността не е фиксирана константа, с която сме родени.

„Нашите резултати подкрепят твърдението, че времето пред екрана като цяло не нарушава когнитивните способности на децата и че играта на видеоигри всъщност може да помогне за повишаване на интелигентността“, обяснява неврологът Торкел Клингберг (Torkel Klingberg) от Института Каролинска в Швеция.

Както отбелязват изследователите, това не е първото проучване, което предполага, че може да има връзка между времето, което децата прекарват в игри, и развитието на техните когнитивни способности - и изглежда има и други свързани ползи от видео игрите.

Екипът, който стои зад настоящото изследване, смята, че малките размери на извадките, различните дизайни на изследванията и липсата на отчитане на генетичните и социално-икономическите влияния са довели до противоречивите доклади за ефектите от времето на екрана, за които сме чували до момента. Това са ограничения, които това проучване цели да сведе до минимум.

Всичко това означава, че има много фактори в игрите, както по отношение на това как може да се развие и формира интелигентността, така и по различните начини, по които времето на екрана може да повлияе на телата и навиците ни – необходими са повече изследвания .

„Не сме изследвали ефектите от поведението пред екрана върху физическата активност, съня, здравето или оценките в училище, така че не можем да кажем нищо за това“, коментира Клингбърг .

Справка: Sauce, B., Liebherr, M., Judd, N. et al. The impact of digital media on children’s intelligence while controlling for genetic differences in cognition and socioeconomic background. Sci Rep 12, 7720 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-11341-2

Източник: Playing Video Games Has an Unexpected Effect on Kids' IQ, Says New Study
DAVID NIELD, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !