06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има ли ехо от гравитационните вълни?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 октомври 2016 в 12:21 47270
Снимка: Wikimedia Commons

Гравитационната вълна GW150914, наблюдавана на 14 септември 2015 г. с детектора LIGO в САЩ , генерирана от сблъсъка на две много масивни черни дупки на 1,4 милиарда светлинни години бе сензацията във физиката тази година.

Сега физикът Ниеш Афшоди (Niayesh Afshordi) от Института Периметър и екипа му са търсили и намерили ехо на тази гравитационна вълна в данните на детектора LIGO.

Съществуването на такова ехо е теоретично обосновано в техническата статия за него в arХiv.org

Наистина, регистрираното ехо има малка статистическа надеждност - 2.4 σ, вместо задължителната стойност 5, която прави валидно едно откритие във физиката. Статистическата значимост е малка, за да се каже нещо за или против съществуването на ехото, но сигналът е възможен и трябва да се има предвид заради предстоящия втори сезон на LIGO и старта на европейския детектор на гравитационни вълни VIRGO.

Такова ехо не би възникнало от сблъсъка на две обикновени черни дупки, сливащи се в една черна дупка - след това се получава една голяма вълна (3 пъти слънчевата енергия). Възможното ехо се вижда на диаграмата, представена от Афшоди:

Но това може да не са черни дупки, а ECOs (Exotic Compact Objects - екзотични компактни обекти), които биха дали ехо - поредица от гравитационни вълни и това би изглеждало теоретично нещо подобно:

Идеята е проста. Нищо не може да избяга от хоризонта на събитията на новосформираната черна дупка. Получената от сливането на две черни дупки нова черна дупка генерира гравитационна вълна, която завършва със затихване (ringdown) на силния сигнал. Образуваната черна дупка не отделя повече гравитационни вълни, които да можем да наблюдаваме. Сигналът изчезва завинаги. Но ако източникът на сигнала GW150914 е сливане на два екзотични компактни обекта, в резултат се получава нов екзотичен компактен обект (ECO) - хипотетичен обект с повърхност, от която гравитационната вълна ще отскочи от повърхността и ще генерира няколко ехо-вълни след затихването.

Ако ехото, което е намерил екипа на Афшоди, наистина се потвърди, това ще бъде първият признак, че съществуват такива екзотични компактни обекти.

Скоро ще започне новата наблюдателна кампания на LIGO, която ще бъде подкрепена от европейския VIRGO. Може би наблюденията на нови гравитационни вълни ще осигуряват по-голяма яснота за това дали има или не ехо на гравитационните вълни. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.