Има ли смисъл от подводницата на Мъск за спасяване на децата в Тайланд

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 юли 2018 в 10:45 5981 0

Милионерът и технологичен предприемач Илън Мъск сподели снимки и видеоклипове от метална капсула, която може да помогне за спасяването на групата момчета, блокирани в пещера в Тайланд.

Снимките, споделени в акаунта на Мъск в Twitter, показват група, която тества устройството в басейна на гимназия в Лос Анжелис.

Мъск съобщи в неделя вечер, че "подводницата", по-скоро "миниподводницата" е на път за Тайланд и ще пристигне след около 17 часа.

"Надявам се, да е полезна", заяви той за CNN. "Ако не, може би ще бъде в бъдеще."

Това съобщение дойде след като тайландските власти потвърдиха в неделя, че четири момчета са спасени от наводнената пещера, след като 12 деца от футболен отбор и техния треньор прекараха 15 дни в пещерата.

Осем момчета и треньорът им остават в капана, а изпитанието бе следено отблизо от медиите от цял свят.

Мъск, който управлява няколко компании в Калифорния, включително SpaceX и Tesla, заяви в петък, че негови инженери ще пътуват до Тайланд, за да преценят как биха могли да помогнат.

Той съобщи, инженерите са решили да построят "малка, с детски размер, подводница", използвайки голяма сребърна тръба, предназначена да бъде прикрепена към ракетата на SpaceX Falcon 9.

Тръбата е наистина тясна. Някои схеми показват, че в пещерата има проход, който се стеснява до 38 см в най-тясната точка.

"Попитахме Мъск, дали цилиндърът наистина ще се може да премине през такова малко пространство и той отговори в Twitter , че цилиндърът е 31 см широк", отбелязва Аrs Тechnica.

Тръбата е очевидно твърде тясна, за да се побере възрастен, но може би е достатъчно голяма за тийнейджърите.

Мнението на специалиста

В коментар под статията за устройството в Аrs Тechnica сертифициран за работа в пещери водолаз и участник в спасителен екип изказва съмнение за ефективността за подобна капсула.   

Според него ще бъде "много трудно да се използва това нещо в пещера с ограничения" и много лесно може гмуркачите да се наранят сериозно, опитвайки се да маневрират с тръбата. Особено ако, както съобщават медиите, че има бурни водни течения и в условия на слаба или липса на видимост. Също така би било изтощително за водолазите.

"Пещерното гмуркане не е като водолазното гмуркане на открито".

"Без да знам повече за актуалните обстоятелства при това спасяване, не виждам почти никакви предимства за използването на това в една реална пещера пред това, което гмуркачите правят сега" - заключава специалистът. "Не знам много от тази история, но се чудя дали някакви истински пещерни водолази са участвали в разработването на това нещо или това е друг пример за съвременния свят на технологии, които се разработват без да се знае какво не се знае".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !