Имало ли е динозаври по българските земи?

Историята на динозаврите по света и у нас с Владимир Николов и Стийв Брусати на „Ratio и Музеят представят: Когато динозаврите властваха”!

ciela Последна промяна на 10 януари 2020 в 13:41 6087 0

От първия наименуван през 1824 г. мегалозавър, през въвеждането на термина „динозавър“ през 1842 г., та чак до ден днешен, възхитителните някогашни господари на Земята продължават да вълнуват човешкото въображение. Как обаче се е стигнало до трагичното им изчезване и защо тяхната съдба има отношение и към съвременната ни история?

Носителят на наградата Goodreads Choice Awards 2018 „Възход и падение на динозаврите” от едно от водещите имена на съвременната палеонтология Стийв Брусати е необятното пътешествие в изгубения свят на една отдавна изчезнала екосистема, което разкрива тайните на триас, юра и креда на достъпен език и с увлекателен стил. А авторът на корицата на българското издание – палеонтологът Владимир Николов – може да ви отговори на още редица въпроси, свързани с този толкова енигматичен, но и обаятелен период от земната история. Доколко е реална представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми като „Джурасик парк“? Как някои динозаври са се превърнали в гиганти? Откъде научаваме за перата при динозаврите и каква е била тяхната роля при видове, приковани изцяло на земята? Какво всъщност е довело до изчезването им?

В рамките на събитието „Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята“ обиколката в света на динозаврите започва малко след 19:00 ч. на 21 януари 2020 г. в столичния клуб „City Stage”.
Гид във нея ще бъде българският учен Николов, а малко след това самият Брусати ще се включи в жива онлайн връзка, за да разкаже още любопитни факти около пътуванията си из целия свят.

Стийв Брусати и Джунчан Лю

Владимир Николов е магистър по геология и палеонтология с диплома от Софийския университет. По време на дипломната си работа прави голямо откритие, което непряко спомага за локализирането на цяло динозавърско находище в близост до гр. Трън. От есента на 2019 г. продължава изследванията си като редовен докторант към Националния природонаучен музей към БАН.

Ankylosaurus

В допълнение към палеонтологичната си дейност, той е и единственият художник палеоилюстратор в България – т.е. занимава се с изработването на научно обосновани художествени реконструкции на фосилни животни и растения или дори на цели праисторически екосистеми.

Възход и падение на динозаврите” по детайлен и увлекателен начин, на достъпен език, разкрива тайните на мезозойската ера и връща читателя назад във времето… към един изгубен, но внушителен свят на тези непознати великани и на приказни пейзажи.

Събитието „Музеят и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята“ се организира от „Ratio” съвместно с Националния природонаучен музей към БАН и издателство „Сиела”. Портите към света на динозаврите отварят в 19ч., а входът е свободен. Повече информация може да намерите на сайта на организаторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !