Инфекцията с COVID-19 увеличава усложненията при бременност и раждане

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2021 в 00:01 8766 0

Кредит: UNISEF, Creative Commons license

Бременните жени с COVID-19 е по-често имат усложнения с бременността и раждането в сравнение с несрещналите болестта според изследване, публикувано в списанието с отворен достъп PLoS Medicine. Проучването разглежда хоспитализациите за раждания във Франция през първите шест месеца на пандемията и предполага, че ваксинацията може да бъде полезна за защита на жените и техните бебета, особено за жени с по-висок риск от развитие на тежки инфекции с COVID-19.

Няколко проучвания разглеждат връзките между COVID-19 и резултатите от бременността, особено по време на първата вълна в началото на 2020 г. Силви Епелбойн (Sylvie Epelboin) и колегите й от Парижкия университет анализират данни за хоспитализации за раждане след 22 гестационна седмица във Франция между януари и юни 2020 г. До 15 март всички потвърдени случаи на COVID са хоспитализирани, но след това хоспитализацията се е основавала на медицинското състояние на пациентката. От 244 465 раждания в болница, 874 или 0,36% от майките са били диагностицирани с COVID-19.

Жените в групата с COVID-19 по-често са по-възрастни, имат затлъстяване, носят повече от едно бебе или имат анамнеза за високо кръвно налягане в сравнение с неболедувалите. Жените с COVID-19 са имали по-висока честота на приемане в интензивно отделение; смърт; прееклампсия и еклампсия; гестационна хипертония; кръвоизлив преди или след раждане; много преждевременно спонтанно или предизвикано раждане; и цезарово сечение. Честотата на прекъсване на бременността, мъртво раждане, гестационен диабет, предлежание на плацентата, разкъсване на плацентата и кръвни съсиреци не са увеличени.

Осъзнаването на тези усложнения е важно за здравните работници, за да подкрепят бременните жени и предоставят най-добрите грижи. Авторите смятат, че макар причинно-следствената връзка да не може да бъде установена в това проучване, ваксинацията за защита на бременни жени от COVID-19 може да бъде полезна, особено за тези в по-високорисковите групи.

„Ние проведохме ретроспективен анализ на проспективно събрани данни в национална група от всички хоспитализации за раждания ≥22 гестационна седмица, настъпили във Франция от януари до юни 2020 г., използвайки френската национална база данни за хоспитализации, включително общо 244645 раждания, от които 874 (0,36%) с диагноза COVID-19. В сравнение с групата без COVID-19, жените в групата на COVID-19 са свързани с повишена честота на приемане в интензивно отделение, смъртност, прееклампсия/еклампсия, гестационна хипертония, следродилен кръвоизлив, спонтанно и предизвикано преждевременно и много преждевременно раждане, фетален дистрес и цезарово сечение", добавят авторите

Справка: “Obstetrical outcomes and maternal morbidities associated with COVID-19 in pregnant women in France: A national retrospective cohort study” by Epelboin S, Labrosse J, De Mouzon J, Fauque P, Gervoise-Boyer M-J, Levy R, et al., 30 November 2021, PLOS Medicine.

DOI: 10.1371/journal.pmed.1003857

Източник: COVID-19 Infection Increases Complications in Pregnancy and Birth, SciTechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !