23 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Иновативна бутилка произвежда вода от влагата във въздуха (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 януари 2016 в 15:36 74570

Кристоф Ретезар (Kristof Retezár), дизайнер от Виена, е произвел устройство, което може да извлича влагата от въздуха и да я кондензира в питателна вода, съобщава Live Science.

Полезната джада, наречена Fontus, може да бъда прикрепена към рамката на колело и така да генерира вода по време на дългите преходи, при които въпросната течност е от голяма важност.

Fontus работи въз основа на простия принцип на кондензацията, който лесно може да се види, когато извадим нещо от хладилника и го оставим на кухненския плот за малко. Ще забележим как по стените на обекта се образуват капчици влага.

"Винаги има определен процент влажност във въздуха, без значение къде си - дори и в пустинята. Това означава, че потенциално винаги имаме възможност да извлечем тази влага от въздуха", обяснява Ретезар.

Устройството, което се захранва със слънчева енергия, се състои от кондензатор, който функционира като охладител и е свързан с поредица хидрофобни повърхности, които отблъскват водата. Когато монтираната за колелото джаджа поеме въздух, тези повърхности стават студени и се получава конденз, добавя създателят. "Тъй като са хидрофобни, те веднага отблъскват кондензираната вода, която са създали, за да се получи поток от капки."

Fontus може да произведе половин литър вода за час в "наистина добри" условия - температури между 30 и 40 градуса по Целзий и между 80 и 90% влажност.

Прототипът на устройството включва и филтър, който предпазва във водата да не попаднат прах и насекоми. Засега обаче няма начин за филтриране на потенциално вредни замърсители (напр. фини прахови частици).

"Водата, която получавате, е чиста, освен ако въздухът не е наистина замърсен", казва Ретезар. "Обмисляме създаването на бутилка, която да има също и карбонов филтър, и тя ще е за градовете и районите, където може да смятате, че въздухът е замърсен. Изначално обаче тази бутилка за вода беше замислена да се използва сред природата и на места, където няма замърсен въздух".

Дизайнерът работи и върху друга версия на изобретението си, в която да има вентилатор, който да вкарва въздух в машинката, вместо да се разчита единствено на въздушното течение от движението на колелото. Новата версия ще може да се използва на места, където влажността е висока, но водата е в оскъдица.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.