Изменението на климата взе първата си жертва

За жалост, вече не можете да срещнете Брамбъл кей меломис в естественото му местообитание

Катя Димитрова Последна промяна на 17 юни 2016 в 14:00 6638 0

Кредит www.newsmax.com

Брамбъл кей меломис (Melomys rubicola) е един от най-симпатичните представители на семейството на гризачите и най-изолираният бозайник в природата на Австралия. Той се среща рядко, сред растителност до 1,50 метра.

За жалост, вече не можете да срещнете Брамбъл кей меломис в естественото му местообитание. Това стана ясно след доклад на изследователи от университета в Куинсленд, според който животното вече е изчезнало от лицето на Земята, съобщава Washington рost.

Това вероятно е първият бозайник, който земната фауна е изгубила заради климатичните промени, причинени от човешката дейност. Макар да има минимални шансове няколко от гризачите да съществуват около Папуа Нова Гвинея, край река Флай, учените вече класифицират мишката като вид, който вече ще можем да гледаме само на снимки.

Първият записан случай на наблюдение на Брамбъл кей меломис е още през далечната 1800 г. Изследователите са отчели наличието на няколкостотин броя от него, но цифрата е критично спаднала от 1998 г. насам.

Дванадесет гризача са били уловени през 2004 г., но след 2011 г. повече от тях не са били намирани нито при дневните търсения, нито при залагането на капани за през нощта.

Специалистите обясняват, че изменението на климата може да допринесе за изчезването на огромни миграции от животни, живеещи в близост до екватора. Смята се, че само в десетилетието между 2004 г. и 2014 г., популацията на мишката е намаляла с повече от 97 на сто.

Като основна причина се посочва липсата на растения, с които животното се храни. Те пък са изчезнали по антропологичен път, причинил измирането им със замърсяването на околната среда.

Учени от униврситета в Бъркли, Калифорния, посочват как изменението на климата и вредите от него вече не са само теория – те убиват и на практика. Екипите на двата университета призовават за спешни правителствени мерки във всяка една държава за ограничаване на вредните емисии газове в атмосферата, които в крайна сметка погубват флората и фауната дори на най-девствени места.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !